Wykonanie
            Z reguły do wypieków staram się nie używać 
cukru. Stosuję różne zamienniki - 
stewię, 
ksylitol, 
miód, 
syrop klonowy lub 
syrop z agawy. Jednak moją ulubioną substancją słodzącą, nadającą ciastu specyficzną 
słodycz są 
daktyle. Przed pieczeniem moczę je przez kilka godzin, jednak nie zawsze mam czas, by to zrobić. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest użycie domowej pasty daktylowej, której zrobienie jest dziecinnie proste. Raz na jakiś czas robię jej więcej, dzięki 
czemu zawsze mam pod ręką słoiczek 
daktylowego słodzidła.

(porcja na ok. 1 słoiczek)- 200 g 
suszonych daktyli- szklanka 
wodyDaktyle gotuję w szklance 
wody przez ok. 30 min. - dopóki zmiękną.Wszystko blenduję. Jeśli pasta jest zbyt gęsta - dolewam odrobinę 
wody.Gotową pastę przekładam do słoiczka i używam do wypieków jako zdrowy zamiennik 
cukru.Warto pamiętać, że pasta daktylowa to nie tylko rodzaj słodzika, ale i bomba mineralno-witaminowa, a więc na zdrowie! :)