ßßß Cookit - przepis na Zupa krem porowo-ziemniaczana

Zupa krem porowo-ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Z serii błyskawicznych zup kremów - zupa porowo -ziemniaczana. Zimowa, rozgrzewajaca, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje właściwie bez żadnych dodatków. Bardzo delikatna w smaku, jednak nie jest mdła. Por z ziemniakiem dopełniają się idealnie. Przy minimum nakładu pracy i przypraw, można uzyskać maximum smaku. Ta zupa potwierdza tylko, że proste jedzenie nie musi być wcale nudne.
Składniki:
2-3 pory
3 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki masła ghee
1 listek laurowy
0,75-1 l bulionu warzywnego
sól
szczypiorek
Wykonanie:
Z pora odciąć część z korzeniem i ciemnozielone liście. Przekroić wzdłuż na pół i dobrze wypłukać. Wyciąć z jasnozielonej części kawałek długości około 15 cm i pociąć w bardzo wąziutkie paseczki. Julienne obgotować 2-3 minuty, przelać zimną wodą i odłożyć na bok.
Pozostały por drobno pokroić.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać masło. Cebulę razem z porem podsmażyć około 3 minut ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać listek laurowy i ewentualnie sól.
Gotować 20 minut.
Usunąć listek laurowy i zmiksować całość na gładki krem.
Zupę rozlać do miseczek.
Podawać ze szczypiorkiem i wcześniej przygotowanymi paseczkami z pora.
Uwagi : podanie zupy można urozmaicić dodatkiem gałki muszkatałowej, kminku, kleksa jogurtu, pieprzu cayenne, czipsa z przyrumienionego boczku lub prażonej cebulki.
SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/01/zupa-krem-porowa-ziemniaczana.html