ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z PORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

ZUPA KREM Z PORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

nazwa

Wykonanie

Pomysł na tę zupę pochodzi z książki "Dzieci w Paryżu nie grymaszą", gdzie dosyć szeroko omówione zostało menu francuskich żłobków. Krem z pora z mlekiem kokosowym jest jednym ze standardowych dań podawanych w placówkach dla dzieci do trzech lat. Dzieci dostają również sery pleśniowe, szparagi, fasolkę szparagową zapiekaną z boczkiem i wiele innych rzeczy, które nawet nie przyszłyby na myśl polskim, poczciwym żłobkowym kucharkom albo podrzędnym firmom cateringowym dostarczającym przedszkolom pomidorówkę z kartonu i gulasz z lekko nieświeżych kotletów schabowych.
Składniki:
2 duże pory (bez liści)
2 duże ziemniaki
2/3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki masła
3/4 litra bulionu warzywnego
mała, łagodna cebula albo 3-4 szalotki
sól, pieprz, chili w proszku, szczypiorek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, opłukać.
2. Pora pokroić w krążki, a cebulę w piórka.
3. Na dużej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzać masło, wrzucić pory, ziemniaki i cebulę, dusić ok. 10-15 minut często mieszając.
3. Podduszone warzywa zalać bulionem (lub przełożyć do garnka z bulionem). Dusić aż ziemniaki będą miękkie.
4. Zmiksować wszystko na gładki krem, dodać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać nieco wody/bulionu, by zupa miała konsystencję zupy, a nie gęstego musu.
5. Zupę podawać posypaną chili i szczypiorkiem.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-pora-z-mlekiem-kokosowym.html