ßßß
 
            
         Pomysł na tę zupę pochodzi z książki "Dzieci w Paryżu nie grymaszą", gdzie dosyć szeroko omówione zostało menu francuskich żłobków. Krem z pora z mlekiem kokosowym jest jednym ze standardowych dań podawanych w placówkach dla dzieci do trzech lat. Dzieci dostają również sery pleśniowe, szparagi, fasolkę szparagową zapiekaną z boczkiem i wiele innych rzeczy, które nawet nie przyszłyby na myśl polskim, poczciwym żłobkowym kucharkom albo podrzędnym firmom cateringowym dostarczającym przedszkolom pomidorówkę z kartonu i gulasz z lekko nieświeżych kotletów schabowych.Składniki:2 duże pory (bez liści)2 duże ziemniaki2/3 szklanki mleka kokosowego3 łyżki masła3/4 litra bulionu warzywnegomała, łagodna cebula albo 3-4 szalotkisól, pieprz, chili w proszku, szczypiorekPrzygotowanie:1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, opłukać.2. Pora pokroić w krążki, a cebulę w piórka.3. Na dużej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzać masło, wrzucić pory, ziemniaki i cebulę, dusić ok. 10-15 minut często mieszając.3. Podduszone warzywa zalać bulionem (lub przełożyć do garnka z bulionem). Dusić aż ziemniaki będą miękkie.4. Zmiksować wszystko na gładki krem, dodać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać nieco wody/bulionu, by zupa miała konsystencję zupy, a nie gęstego musu.5. Zupę podawać posypaną chili i szczypiorkiem.
Pomysł na tę zupę pochodzi z książki "Dzieci w Paryżu nie grymaszą", gdzie dosyć szeroko omówione zostało menu francuskich żłobków. Krem z pora z mlekiem kokosowym jest jednym ze standardowych dań podawanych w placówkach dla dzieci do trzech lat. Dzieci dostają również sery pleśniowe, szparagi, fasolkę szparagową zapiekaną z boczkiem i wiele innych rzeczy, które nawet nie przyszłyby na myśl polskim, poczciwym żłobkowym kucharkom albo podrzędnym firmom cateringowym dostarczającym przedszkolom pomidorówkę z kartonu i gulasz z lekko nieświeżych kotletów schabowych.Składniki:2 duże pory (bez liści)2 duże ziemniaki2/3 szklanki mleka kokosowego3 łyżki masła3/4 litra bulionu warzywnegomała, łagodna cebula albo 3-4 szalotkisól, pieprz, chili w proszku, szczypiorekPrzygotowanie:1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, opłukać.2. Pora pokroić w krążki, a cebulę w piórka.3. Na dużej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzać masło, wrzucić pory, ziemniaki i cebulę, dusić ok. 10-15 minut często mieszając.3. Podduszone warzywa zalać bulionem (lub przełożyć do garnka z bulionem). Dusić aż ziemniaki będą miękkie.4. Zmiksować wszystko na gładki krem, dodać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać nieco wody/bulionu, by zupa miała konsystencję zupy, a nie gęstego musu.5. Zupę podawać posypaną chili i szczypiorkiem.