Wykonanie
Szukałam długo przepisu na prosty krem z dyni ale niestety nic takiego nie znalazłam. I tak powstała moja wersja
1
dynia piżmowa
1
cebula2 ząbki
czosnku2
ziemniakibulion warzywnyziarna dyni/słonecznika
3 łyżki
masłasólDynię obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. To samo robimy z
ziemniakami. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy
bulionem tak aby je zakrył. Na patelni rozpuszczamy
masło i smażymy pokrojoną w kostkę
cebulkę. kiedy
cebula się zarumieni wrzucamy posiekany
czosnek i chwilę podgrzewamy aż wypuści aromat. kiedy
dynia i
ziemniaki będą już miękkie dodajemy
cebulę z
czosnkiem i
masłem i chwilę dusimy. Na patelni prażymy ziarna. Zupę blendujemy na gładką masę. Podajemy z prażonymi ziarnami i opcjonalnie
pieczywem.
Smacznego!
P.S. Przepis na swojskie bułeczki widoczne na zdjęciu już wkrótce
Powiązane wpisy:
Krem z
porówTorcik ziemniaczany
Szybki żurek
Zupa krem z
brokułów