Wykonanie

Tak podaną
rybę można spokojnie włączyć do świątecznego menu, bo nie tylko wygląda niezwykle dekoracyjnie, ale i smakuje doskonale.
Łosoś zapieczony w chrupiącym cieście francuskim - to klasyk. Danie niezwykle proste, szybkie, a dzięki formie bardzo wykwintne, idealne po prostu na wyjątkowe okazje i święta.Szybkie, bo użyłam gotowego
ciasta francuskiego z rolki ze sklepowej lady chłodniczej. Wybór ciast jest już tak duży, że można dziś bez problemu kupić np. jak domowe przygotowane na prawdziwym
maśle.Jedyny trud jaki musimy sobie zadać to przygotowanie formy z papieru do pieczenia.Jeśli nie masz ochoty na wycinanie "rybek",
łosoś będzie równie smaczny, tradycyjnie zapakowany w poręczne prostokątne paczuszki.Składniki na 2 porcje:

2 rolki
ciasta francuskiego ( a`275 g)2 filety z
łososia bez skóry ( a`110 g)1
żółtko jaja + 1 łyżka
mlekakopereksól,
pieprz ( używam
cytrynowego)
sok z cytryny3
pory - zielona część125 g
śmietany kremówki,
jogurtu lub
mleka kokosowego1/4 łyżeczki
curry1 łyżka
masła gheeWykonanie:Pierwszy krok to przygotowanie szablonu z papieru. Narysować
rybę o długości 17 cm, a na najszersze miejsce, gdzie ma brzuszek przeznaczyć 12 cm. Wyciąć
rybkę.
Łososia poporcjować, odzielić od skóry, skropić
sokiem z cytryny, posolić i przyprawić
pieprzem.Na blacie rozwinąć rolkę
ciasta francuskiego, przyłożyć szablon i wyciąć po 2 kawałki na każdą porcję
łososia. Wycięte kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na każdej połówce wyciętego ciasta ułożyć po kawałku
ryby, obficie posypać
koperkiem. Nałożyć drugą część wyciętej
ryby z ciasta. Brzegi dokładnie zlepić, przyciskając dookoła miejsce przy mniejscu widelcem.Obie zlepione
ryby posmarować roztrzepanym
żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka.Na koniec przy pomocy nożyc kuchennych lekko uchylonych, delikatnie naciskając zrobić rybie łuski.Te maleńkie powstałe dziurki są konieczne nie tylko do ozdoby. Pozwolą na ujście nadmiaru pary i wilgoci powstałej podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto nie zmięknie, a będzie pysznie chrupiące.Piec przy 200° C 20-25 minut, aż
rybki ładnie się zrumienią.W czasie gdy
ryby się pieką przygotować
pora. Jest to nie tylko smaczna jarzynka, ale też dobry pomysł na wykorzystanie zielonych części
pora, z którymi najcząściej nie wiadomo co zrobić, jeśli nie wylądują w rosole.
Pora - tylko zielona część, dokładnie wypłukać pod bieżącą
wodą i pokroić w około 0,5 cm paski.Wrzucić na patelnię z rozgrzanym
masłem ghee i kilka minut poddusić, aż straci objętość. Dodać
śmietankę,
przyprawy -
sól i
curry chwilę przemieszać razem do zgęstnienia
śmietanki.Świetnie nada się również
szpinak ( dodać wtedy
sól i kilka łyżek
chrzanu ze słoiczka)
Rybę podawać z przygotowaną jarzynką no i butelką dobrego
białego wina np. blanc sauvignion lub białego rieslinga.Życzę smacznego!Jedna porcja to 630 kcal i zawiera: 34 g
białka, 41 g tłuszczu, 28 g węglowodanów
