ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik serowy bez jajek

Jabłecznik serowy bez jajek

nazwa

Wykonanie

"Jesień pełne kosze darów niesie", a w tym koszu najwięcej jabłek, owoców jesieni niezwykłej urody i smaku. Właśnie teraz jesienią jabłko króluje na polskich stołach. Jest to również najlepsza pora na pieczenie jabłeczników. Teraz też smakują wyjątkowo. Przepis na ten jabłeczmik znalazłam tutaj: klik
Zachwycił mnie ułożeniem jabłek. Bo przyznacie, że wygląda niezwykle efektownie. Wprowadziłam własną modyfikację w postaci wypełnienia wydrążonych jabłek składającego się z orzechów włoskich, żurawiny, cynamonu i marcepana, bo jabłka w połączeniu z wanilią wydały mi się zbyt ubogie smakowo. Jabłka we wzbogaconym wydaniu smakują wyśmienicie. Zresztą spóbujcie sami.
Składniki na blachę ( 39x26) :
3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego czystego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego (własnej produkcji)
szczypta soli
1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
nadzienie do jabłek: garść orzechów włoskich, garść suszonej żurawiny, 60 g marcepanu, cynamon
Wykonanie:
Suche składniki umieścić w misce i wymieszać z serkiem przy pomocy widelca. Dołożyć masło rozdrobnione na mniejsze kawałki i wyrobić na gładkie, nielepiące się ciasto.
Włączyć piekarnik i nastawić na 180°C.
Orzechy z żurawiną posiekać nożem. Marcepan podzielić na 12 kawałków. Jabłka obrać, przeciąć na pół, a środki wydrążyć przy pomocy specjalnego nożyka. Każdą połówkę jabłka oprószyć cynamonem i wypełnić łyżeczką posiekanych orzechów z żurawiną i zalepić kawałkiem marcepana.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na papierze do pieczenia, wielkość dopasowując do dna blaszki.
Ułożyć ciasto z papierem na blaszce i rozłożyć przygotowane jabłka macepanem do dołu.
Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto razem z papierem umieścić na rozłożonych jabłkach i powoli usunąć papier. Piec w temperaturze 180°C 45 minut. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/11/jablecznik-serowy-bez-jajek.html