Wykonanie
"Jesień pełne kosze darów niesie", a w tym koszu najwięcej
jabłek,
owoców jesieni niezwykłej urody i smaku. Właśnie teraz jesienią
jabłko króluje na
polskich stołach. Jest to również najlepsza
pora na pieczenie jabłeczników. Teraz też smakują wyjątkowo. Przepis na ten jabłeczmik znalazłam tutaj: klikZachwycił mnie ułożeniem
jabłek. Bo przyznacie, że wygląda niezwykle efektownie. Wprowadziłam własną modyfikację w postaci wypełnienia wydrążonych
jabłek składającego się z
orzechów włoskich,
żurawiny,
cynamonu i marcepana, bo
jabłka w połączeniu z
wanilią wydały mi się zbyt ubogie
smakowo.
Jabłka we wzbogaconym wydaniu smakują wyśmienicie. Zresztą spóbujcie sami.
Składniki na blachę ( 39x26) :3 szklanki
mąki pszennej200 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru200 g
serka homogenizowanego czystego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego (własnej produkcji)szczypta
soli1 kg
jabłek (najlepiej szara reneta)
nadzienie do
jabłek: garść
orzechów włoskich, garść
suszonej żurawiny, 60 g marcepanu,
cynamonWykonanie:Suche składniki umieścić w misce i wymieszać z
serkiem przy pomocy widelca. Dołożyć
masło rozdrobnione na mniejsze kawałki i wyrobić na gładkie, nielepiące się ciasto.Włączyć piekarnik i nastawić na 180°C.
Orzechy z
żurawiną posiekać nożem. Marcepan podzielić na 12 kawałków.
Jabłka obrać, przeciąć na pół, a środki wydrążyć przy pomocy specjalnego nożyka. Każdą połówkę
jabłka oprószyć
cynamonem i wypełnić łyżeczką posiekanych
orzechów z
żurawiną i zalepić kawałkiem marcepana.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na papierze do pieczenia, wielkość dopasowując do dna blaszki.Ułożyć ciasto z papierem na blaszce i rozłożyć przygotowane
jabłka macepanem do dołu.Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto razem z papierem umieścić na rozłożonych jabłkach i powoli usunąć papier. Piec w temperaturze 180°C 45 minut. Życzę smacznego!