ßßß Cookit - przepis na Jabłka pod ciastem, jabłecznik z serkiem homogenizowanym bezjajek

Jabłka pod ciastem, jabłecznik z serkiem homogenizowanym bezjajek

nazwa

Wykonanie

PRZE-pyszny! Delikatny, lekko słodkawy i do tego z pysznym, wilgotnym jabłkiem. Czego chcieć więcej? Plusem tego ciasta jest to, że nie zawiera w sobie jajek. Prosty w wykonaniu i ładnie wyglądający po upieczeniu. Polecam wszystkim, tym, którzy jeszcze tego ciasta nie jedli. Jest przepyszne.
Specjalnie dla Was dzisiaj wstałam wcześniej, żeby "obfocić" ciacho i jak najszybciej podzielić się przepisem.
Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200g masła
- 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
- 200g serka waniliowego homogenizowanego (jeśli serek będzie bardzo słodki, radzę dodać mniej cukru pudru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- cynamon
- 6 ulubionych jabłek
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy (ziarenka z laski wanilii), cukier puder i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać serek homogenizowany, miękkie masło i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z rozwałkowanego ciasta zdjąć papier i przełożyć ciasto do formy, delikatnie dociskając do formy (szczególnie w rogach).
Na ciasto wyłożyć, obrane jabłka (bez skórki i gniazda nasiennego), oprószyć cynamonem i przykryć drugim (rozwałkowanym) ciastem. Widelcem zlepić ze sobą górę i dno ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko przypiekało się z góry, przykryć papierem do pieczenia).
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Kolorowe Papilotki' z modyfikacjami 'Bake and taste'
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/11/i-cake-jabka-pod-ciastem-jabecznik-z.html