Wykonanie

Ciągle jemy za mało ryb, dlatego dziś proponuję
łososia.
Ryba smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Ma piękne
pomarańczowo - różowe
mięso, oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania.
Łosoś na szczęście coraz częściej gości na naszych stołach i stał się niekwestionowanym rybim królem.To jedna z najtłustszych ryb
morskich. W
polskich sklepach najczęściej można spotkać
łososia norweskiego oraz pacyficznego.CO WARTOŚCIOWEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W ŁOSOSIU ?Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami
serca, łagodzą
bóle stawów.Korzystnie wpływają na pracę aparatu ruchowego oraz pracę mózgu. Jest ich 3 , 79 g/100 g, podczas gdy zalecana dawka to 1 g dziennie.Kwasy omega-6 zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie ran. W 100 g
mieści się aż 4,79 g, niemal całe dzienne zapotrzebowanie to około 5 g.Obok cennych kwasów tłuszczowych
łosoś zawiera wiaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12. Dodatkowo witaminę A, E, D oraz wapń i fosfor wzmacniające układ kostny. Jedna porcja
łososia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas.Poza tym w łososiu znajdziemy magnez, żelazo, cynk, selen i
fluor.Jednak
łosoś zaraz po
śledziu i łupaczu to najczęściej uczulająca
ryba. Jego
białko jest niemal identyczne jak to występujące w
cielęcinie. Dlatego osoby, które musiały wyeliminować je z diety, powinny unikać
łososia.Wartości odżywcze
ryby, a przede wszystkim zawarte w niej kwasy omega-3 powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego cukrzyka. Niemal 60 % chorych ma zbyt wysoki poziom tłuszczu we
krwi. W prawie 80 % przypadków wiąże się on z nadmierną produkcją trójglicerydów. Zdaniem specjalistów kwasy omega-3 redukują poziom tłuszczu we
krwi.Dodatkowo ochraniają i poprawiają funkcjonowanie
serca i naczyń krwionośnych.

Składniki na 3 porcje:około 450 g
łososia3 łyżki
oleju,
oliwy2 łyżki
sosu sojowego Teriyjaki1 łyżka
białego octu winnego2 łyżki czarnego
sezamudodatek ulubionych
ziół (u mnie 3 gałązki
rozmarynu)Wykonanie:Z
oleju,
sosu sojowego i
octu winnego zrobić marynatę. Możemy użyć zwykłego
sosu sojowego, lecz teriyaki polecam szczególnie, ze względu na jego smak. Poporcjowane kawałki
łososia ułożyć w marynacie, skórą do góry. Warto zrobić to trochę wcześniej przed planowanym posiłkiem, żeby
mięso "przeszło" marynatą.Włączamy piekarnik na 190 ° C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na gałązkach
rozmarynu ułożyć porcje
ryby skórą do dołu. Posypać czarnym
sezamem.Piec 15-20 minut. Długość pieczenia jest zależna od mocy naszego piekarnika, dlatego sprawdzmy już po 15 minutach, żeby
ryba się nie przesuszyła. Jeśli
łosoś będzie jeszcze trochę surowy w środku, najlepiej właśnie wtedy zakończyć pieczenie i pozostawić w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Ładnie "dojdzie" i będzie bardzo soczysty.
Łosoś pieczony w piekarniku jest najsmaczniejszy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!Jeszcze parę słów o teriyaki. To mój ulubiony
sos sojowy. Ma niepowtarzalny smak.Teriyaki to japońska technika kulinarna polegająca na pieczeniu ryb i
mięsa w marynacie zw. tare.Nazwa teri pochodzi od czasownika teru ( błyszczeć ), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużj ilości
cukru w sosie. Główne składniki sosu to
sos sojowy, słodka sake mirin oraz
cukier albo
miód.