Wykonanie
Bundz owczy jest najsmaczniejszy ten wiosenny, produkowany z
mleka, z majowego wypasu owiec. Jego smak jest delikatny, lekko kwaśny. Dostałam spory zapas w prezencie od rodziców z ich wyprawy w Pieniny. Dużo go było. Jedliśmy go samego, do
pieczywa, w pierogach z
borowikami… a resztę zalałam
olejem w słoiku,dodałam
zioła z ogródka tarasowego i mam go jeszcze na specjalne okazje;-)
Można tak przygotować również inne
sery. Na letnie biesiady będzie jak znalazł:-) A
olej z
przyprawami możemy wykorzystać do skrapiania
pieczywa lub do marynaty na grilla.
Składniki:kawałek
sera bundz,
olej lub
oliwa,
czosnek,
pieprz kolorowy ziarnisty,ulubione
zioła ( u mnie
szałwia,
rozmaryn i
tymianek).Przygotowanie:
Ser pokroić w dużą kostkę. Warstwowo układać w słoiku z
ziołami i
czosnkiem. Zalać wszystko
olejem lub
oliwą. Przechowywać w lodówce.