ßßß Cookit - przepis na Bundz z ziołami w oleju

Bundz z ziołami w oleju

nazwa

Wykonanie

Bundz owczy jest najsmaczniejszy ten wiosenny, produkowany z mleka, z majowego wypasu owiec. Jego smak jest delikatny, lekko kwaśny. Dostałam spory zapas w prezencie od rodziców z ich wyprawy w Pieniny. Dużo go było. Jedliśmy go samego, do pieczywa, w pierogach z borowikami… a resztę zalałam olejem w słoiku,
dodałam zioła z ogródka tarasowego i mam go jeszcze na specjalne okazje;-)
Można tak przygotować również inne sery. Na letnie biesiady będzie jak znalazł:-) A olej z przyprawami możemy wykorzystać do skrapiania pieczywa lub do marynaty na grilla.
Składniki:
kawałek sera bundz,
olej lub oliwa,
czosnek,
pieprz kolorowy ziarnisty,
ulubione zioła ( u mnie szałwia, rozmaryn i tymianek).
Przygotowanie:
Ser pokroić w dużą kostkę. Warstwowo układać w słoiku z ziołami i czosnkiem. Zalać wszystko olejem lub oliwą. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/06/bundz-z-zioami-w-oleju.html