Wykonanie
![](/Data/Images/wilksyty.blogspot.com\2015_slash_12_slash_aromatyzowana-oliwa-z-oliwek-z/l/389449837.jpg)
Tym postem oficjalnie otwieram
serię pysznych prezentów świątecznych! Przez cały grudzień, aż do Wigilii,
będę dzieliła się z
Wami pomysłami na jadalne prezenty, które - mam nadzieję - zainspirują Was do tworzenia własnoręcznie robionych pyszności i obdarowywania nimi znajomych i rodziny. Przed nami 24 pomysły, w których każdy znajdzie coś dla siebie: będą opcje słodkie i wytrawne; urocze, domowe wypieki dla najbliższych i eleganckie zestawienia smaków i aromatów idealne na formalne prezenty. Wszystkie są bardzo proste do przygotowania, klasyczne, sprawdzone, większość z nich zawiera garść składników, niektóre robią się same, niektóre można sporządzić na ostatnią chwilę. Oprócz przepisów na blogu, na wilkowym facebooku czekają na Was etykietki zaprojektowane specjalnie do każdego prezentu, gotowe do wydruku oraz codzienna porcja wskazówek odnoście minimalistycznego i eleganckiego ozdabiania przygotowanych dzieł. Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną do samego końca i pomysły zainspirują Was do szaleństw w kuchni. ;)Domowa aromatyzowana
oliwa chodziła za mną od pierwszej wizyty we włoskiej restauracji. Nie ma nic lepszego niż chrupiące skórki od pizzy zanurzone w
oliwie o smaku
chili,
czosnku czy bukietu
ziół. Taka
oliwa sprawdzi się świetnie w większości dań, a jej rustykalny wygląd będzie stanowił przepiękny akcent w każdej kuchni. Świetny prezent dla amatorów kuchni włoskiej(np. w połączeniu z oryginalnym włoskim
makaronem), wielbicieli sałatek (np. w zestawie z butelką dobrego
octu balsamicznego) albo
solo, z ulubionym włoskim przepisem wypisanym ręcznie na świątecznej kartce.►
oliwa z oliwek dobrej jakości [500 ml]► ząbki
czosnku [3 sztuki]► świeży
rozmaryn [3-4 spore gałązki]Ząbki
czosnku delikatnie rozgnieść lub pokroić na duże kawałki (w zależności od średnicy szyjki butelki, w której będziemy aromatyzować
oliwę), przełożyć do pustej butelki razem z umytymi i osuszonymi gałązkami
rozmarynu.Zalać
oliwą, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas można potrząsnąć butelką, żeby wymieszać aromaty, które
zioła i
czosnek oddają do
oliwy.
![](/Data/Images/wilksyty.blogspot.com\2015_slash_12_slash_aromatyzowana-oliwa-z-oliwek-z/l/-573782137.jpg)
♦ Etykietka do
oliwy do wydruku w formacie A4 ♦