Wykonanie
Mięso myję, osuszam, oczyszczam, kroję w grubą kostkę.Nacieram rozgniecionymi dwoma ząbkami
czosnku,
solą,
rozmarynem i
tymiankiem. ( oczywiście zestaw przypraw jest dowolny).Chowam do lodówki albo na 30-60 minut, albo na całą noc.Obsmażam
mięso na rozgrzanej
oliwie.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki myję, szoruję i przekrawam na pół.Gdy
mięso obsmażone, przekładam do naczynia żaroodpornego i ponownie przyprawiam,
liść laurowy,
chili oraz pozostałe, dorzucam też 2-3 ząbki
czosnku w łupinie. Dolewam pół - całą szklankę
wody ( zależy ile
mięsa).
Ziemniaki lekko smaruje
olejem i posypuje
rozmarynem.Wstawiam naczynie z pokrywką, obok na blaszce układam
ziemniaki.Wszystko powinno się piec 45-60 minut. Pod sam koniec pieczenia, można odkryć pokrywkę by
mięso się zrumieniło.