ßßß Cookit - przepis na Pieczone, rozgrzewające i chrupiące ....

Pieczone, rozgrzewające i chrupiące ....

nazwa

Wykonanie

Mięso myję, osuszam, oczyszczam, kroję w grubą kostkę.
Nacieram rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku, solą, rozmarynem i tymiankiem. ( oczywiście zestaw przypraw jest dowolny).
Chowam do lodówki albo na 30-60 minut, albo na całą noc.
Obsmażam mięso na rozgrzanej oliwie.
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki myję, szoruję i przekrawam na pół.
Gdy mięso obsmażone, przekładam do naczynia żaroodpornego i ponownie przyprawiam, liść laurowy, chili oraz pozostałe, dorzucam też 2-3 ząbki czosnku w łupinie. Dolewam pół - całą szklankę wody ( zależy ile mięsa).
Ziemniaki lekko smaruje olejem i posypuje rozmarynem.
Wstawiam naczynie z pokrywką, obok na blaszce układam ziemniaki.
Wszystko powinno się piec 45-60 minut. Pod sam koniec pieczenia, można odkryć pokrywkę by mięso się zrumieniło.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2012/12/pieczone-rozgrzewajace-i-chrupiace.html