Wykonanie

Proste, szybkie i efektowne ciasto dla wielbicieli
truskawek i
bananów. Spód z dodatkiem podprażonych mielonych
orzechów laskowych świetnie komponuje się z
mascarpone i
truskawkami. Dla tych co szukają nowych wyzwań, nowy przepis do wypróbowania.Na drugi dzień ciasto jest jeszcze smaczniejsze niż w dniu przygotowania. Szczególnie nadają się tu dojrzałe, nie za twarde
owoce.
Truskawki prezentują się niezwykle urodziwie, polane delikatnie Tortengussem, a nie tradycyjnie zatopione w
galaretce. Polecam do wypróbowania!Przepis orginalny jest na dużą blache (24 porcje), ja upiekłam z połowy porcji. Użyłam blaszki o wymiarach 27x32 cm.Składniki na spód(na 12 porcji):100 g mielonych
orzechów laskowych
2 dojrzałe
banany200 g
masła200 g
cukru1 łyżka
skórki cytrynowej (bio)4
jajka (wielkość M)200 g
mąki1/2 paczuszki
proszku do pieczenia4 łyżki
soku z cytrynySkładniki na nałożenie:1 kg
truskawek250 g
mascarpone2 łyżki
cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss (plus 2 łyżki
cukru i 250 ml
wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone
orzechy laskowe podprażyć na patelni bez tłuszczu.Nagrzać piekarnik do 200°C, z termoobiegiem do 180°C.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Jednego
banana obrać, rozgnieść widelcem.
Masło,
cukier,
skórkę cytrynową i
jajka utrzeć na pulchną masę.Porcjami wmieszać
makę, podprażone
orzechy i
proszek do pieczenia. Ciasto cienko rozsmarować na blaszce i piec 20 minut. Wyjąć, pozostawić do ostudzenia.
Truskawki umyć, przepołowić.
Banana obrać, pokroić w krążki i skropić 2-ma łyżkami
soku z cytryny.
Mascarpone z resztą
soku cytrynowego (2 łyżki ) i
cukrem waniliowym przy pomocy ręcznego robota krótko ubić.Powstały krem rozsmarować równomiernie na upieczonym spodzie.Ułożyć na kremie
truskawki z
bananami.Wg przepisu na opakowaniu przygotować Tortenguss i rozsmarować na owocach.Tortenguss można bardzo łatwo przygotować samemu.Potrzebne będą 250 ml
wody, 2 łyżki
cukru i 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej. Do zimnej
wody wrzucić
cukier i
mąkę, cały czas mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia. Czy ładnie żeluje ,sprawdzamy tak jak
konfiturę spuszczając kropelkę na spodeczek. Tortenguss będzie jeszcze lepszy, gdy zamiast
wody użyjemy soku lub kompotu.Tortenguss nadaje się idealnie do wszystkich ciast z
owocami. To ostatni krok do wykończenia wypieku. Nie tylko pięknie "wykańcza" ciasto, ale też zapobiega jego wysychaniu powodując, że pozostaje apetycznie wilgotne w środku. Życzę smacznego!1 porcja to: 230 kcal, 23 g weglowodanów, 3g
białka, 13g tłuszczu