Wykonanie
Spätzle to jest to co najbardziej lubię z kuchni niemieckiej. Te niewielkie kluseczki przygotowane z
mąki i
jajek nie mają sobie równych w całym
makaronowym światku.Ta mączna potrawa południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej ma bardzo długą tradycję. Schwäbische spätzle - ich tradycja sięga XVIII wieku. Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl (
mąki orkiszowej), która nie wymagała do uprawy zbyt urodzajnej gleby. I tu historia zatoczyła koło. Dziś spätzle wyrabiane z
mąki orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej są rarytasem na sklepowych półkach.Od marca 2012 roku Schwäbische Spätzle i Knöpfle mają EU-Qualitätsiegel jako produkt o szczególnej wartości i tradycji dla regionu.Przy wykonywaniu spätzli obowiązuje prosta zasada : na 1
jajko należy wziąć 100 g
mąki plus letnia
woda lub
mleko. I zawsze dodatkowo 1
jajko więcej niż liczba osób przewidzianych do konsumpcji.Tradycyjnie tnie się kluseczki prosto z deski do garnka z gotującą osoloną
wodą.Istnieją też inne sposoby domowego wyrobu spätzli. Zagniecione ciasto przeciska się przez specjalne praski (takie jak do puree ziemniaczanego, które mają na wyposażeniu dodatkowe sitko do spätzli ) lub tarki z hebelkiem. Narzędzie należy przed użyciem przelać zimną
wodą , kluseczki nie będą się wówczas przylepiać.Tradycyjnie podaje się je z górskim
serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami
kiełbasy lub z
kiszoną kapustą. Czasem na słodko.Ich wielkość i kształt zależy od tego jakiego narzędzia do ich wykonania użyjemy. Te długie, mają stukturę podobną do naszych "flaczków". Dzięki temu, że są takie" kosmate" świetnie nadają się do wszystkich
mięsnych dań z sosem.
Składniki na 2 porcje:250 g
mąki orkiszowei lub pszennej pełnoziarnistej125 ml
wody mineralnej, zwykłej lub
mleka2 duże
jajka1/2 łyżeczki
soligałka muszkatałowa do smaku1/2 łyżeczki
białego pieprzu-opcjonalnie1 łyżka
oleju2 łyżki
masła gheeWykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i ręcznie (drewnianą łyżka) lub mikserem wyrobić gładkie, lśniące ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.W dużym garnku zagotować osoloną
wodę. Spätzle przeciskać przez praskę lub z deseczki kroić wprost do gotującej
wody. Używam specjalnej nakładki-sitka na garnek. Na sitko wykładam ciasto i przecieram je do garnka z gotujacą się
wodą. Gdy kluseczki wypłyną, gotować je jeszcze 2-3 minuty. Gdy znacznie urosną wyjmować łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek.Na patelni rozpuścić
masło, dołożyć spätzle i obtoczyć w masełku. Można dołożyć
starty ser lub przyrumieniony
boczek. Wspaniałe do wszystkich pieczeni i gulaszuŻYCZĘ SMACZNEGO!