ßßß Cookit - przepis na Sztuka mięsa w sosie musztardowym

Sztuka mięsa w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Niezwykle proste, smaczne i trochę zapomniane danie. Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu (przepis tutaj) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy bardzo dietetyczne, gotowane mięso zamiast cieżkostrawnego smażonego. Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa, z delikatnym, rozpływąjącym się w ustach mięsem, z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu. Po ugotowaniu rosołu wystarczy wyłowić ugotowane, miękkie mięso, poporcjować i przygotować sos musztardowy. Drugie danie gotowe.
Składniki na sos musztardowy:
gotowane mięso wołowe z rosołu
200 ml rosołu - spora chochla
2 bardzo czubate łyżeczki musztardy (dałam sarepską - Kamisa)
2 łyżeczki mąki do zagęszczenia - daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki)
2 spore łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
łyżeczka cukru
ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
Rosół zagotować w rondelku, dodać musztardę mieszając rózgą. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos. Pogotować chwilę, aż mąka całkowicie się rozklei. Zestawić z ognia. Dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przyprawić szczytą cukru i ewentualnie solą. Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzać
Podawać z ziemniakami z wody i np. salatką z buraczków. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/04/sztuka-miesa-w-sosie-musztardowym.html