Wykonanie

Niezwykle proste, smaczne i trochę zapomniane danie. Robi się właściwie samo, przy okazji gotowania rosołu (przepis tutaj) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy bardzo dietetyczne, gotowane
mięso zamiast cieżkostrawnego smażonego. Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa, z delikatnym, rozpływąjącym się w ustach
mięsem, z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu. Po ugotowaniu rosołu wystarczy wyłowić ugotowane, miękkie
mięso, poporcjować i przygotować
sos musztardowy. Drugie danie gotowe.Składniki na
sos musztardowy:gotowane
mięso wołowe z rosołu200 ml rosołu - spora chochla2 bardzo czubate łyżeczki
musztardy (dałam sarepską - Kamisa)2 łyżeczki
mąki do zagęszczenia -
daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki)2 spore łyżki
jogurtu greckiego lub
śmietanyłyżeczka
cukruewentualnie
sól do smakuWykonanie:Rosół zagotować w rondelku, dodać
musztardę mieszając rózgą. W małej ilości zimnej
wody rozmieszać
mąkę i zagęścić sos. Pogotować chwilę, aż
mąka całkowicie się rozklei. Zestawić z ognia. Dodać
jogurt, dokładnie wymieszać. Przyprawić szczytą
cukru i ewentualnie
solą. Włożyć do sosu odłożone
mięso z rosołu i razem podgrzaćPodawać z
ziemniakami z
wody i np. salatką z
buraczków. Smacznego!