Wykonanie
Zanim przygotowałam kndele z
truskawkami, naszła mnie miażdżąca reflekcja: ten świat idzie w bardzo złym kierunku. Żeby pod koniec czerwca
mieć problemy ze znalezieniem truskawek? Dawno temu, z okazji moich urodzin, które wypadają w lipcu, każde ciasto było przygotowane z dodatkiem wielkich, czerwonych, soczystych
truskawek. A ja w tym tygodniu zjeździłam kilka miejsc w ich poszukiwaniu i kiedy w końcu, gdy już zupełnie zwątpiłam, udało mi się je znaleźć, to były wielkości końcówki mojego palca. Miałam z nich zrobić tartę, ale z takimi
truskawkami na wierzchu wyglądałaby bardziej "śmieszno" niż "smaczno". To zrobiłam knedle, chowając
owoce w ich środku.
- pół kilo
ziemniaków- 2
jajka- ok. 350 g.
mąki- 2 łyżeczki
cukru- 2 łyżeczki
solido podania:
śmietana i
cukierZiemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki
soli. Następnie przeciskamy przez praskę lub przekręcamy przez maszynkę do
mięsa.Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
cukier,
jajka i zmiażdżone
ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto.Rozwałkowujemy je na placek ok. 1,5-centymetrowej grubości. Za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka. W centrum każdego kładziemy
truskawkę (jeśli mamy duże) lub kilka (jeżeli są mniejsze). Zlepiamy brzegi placków, formując z nich kulki.Tak przygotowane knedle gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki
soliKnedle z
truskawkami podajemy ze
śmietaną i
cukrem.Smacznego!