Wykonanie

Uwielbiam ziemniaczane wariacje. Placki, tortille, puree, pieczone, gratin, faszerowane. Tym chętniej wypróbowałam przepis na fińskie
chlebki. Prosty i łatwy, który ucieszył amatorów i
ziemniaków i pizzy.
Chlebki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. W połączeniu z proponowanymi dodatkami stanowią szybszą i zdrowszą wersję placków ziemniaczanych.Składniki na 4 sztuki:ciasto:5 średnich
ziemniaków3 łyżki
mąki1
jajkoćwierć łyżeczki
solidodatki:smażona
kiełbasa lub skwarki
grecki jogurt naturalny lub kwaśna
śmietana
Ziemniaki ugotować w mundurkach z łyżeczką
soli. Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać
mąkę,
jajko i
sól. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Blachę do pieczenia włożyć papierem. Każdą porcję ciasta rozciągnąć na placek o grubości półtora do dwóch centymetrów, nakłuć widelcem i delikatnie oprószyć
mąką.

Zostawić na czas nagrzewania piekarnika do 220 stopni. Piec około 15 minut aż będą ładnie zrumienione. W tym czasie usmażyć, na suchej patelni, pokrojoną w kostkę
kiełbasę lub wędzoną
słoninę, jeśli wybierzecie skwarki. Ciepłe
chlebki podać z kleksem
jogurtu i wysmażoną
kiełbasą.Oryginalny przepis stąd .