Wykonanie
Mięso drobiowe zawiera duże ilości
białka i małe ilości tłuszczu, zwłaszcza
pierś z kurczaka i
indyka. Zawierają dużo cynku, magnezu, potasu, witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmocnienie układu odpornościowego. Ma większą wartość odżywczą i dietetyczną niż
wieprzowina i
wołowina.A najwiekszą zaletę stanowi szybkość przygotowania smakowitego dania.Składniki:- 2
piersi z kurczaka- 2
cebule- 2 małe
papryki lub 1 duża
czerwona papryka-
sól,
słodka papryka w proszku-
pieprz czerwony- 1/2 łyżeczki
cukru-
rozmaryn-
sól,
czosnek - opcjonalnie- 1 łyżka ciemnego
octu winnego-
masło klarowane lub
olej do smażeniaWykonanie:
Piersi z kurczaka przykryć folią i lekko rozbić, tylko z jednej strony. Popieprzyć, natrzeć
solą i
słodką papryką, odstawićObrać
cebulę i
paprykę.
Cebulę pokroić w grube półksieżyce,
paprykę w paseczki. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, gdy warzywa zaczną zmniejszać objętość, zsunąć ją na bok patelni i obsmażyć
mięso, po kilka minut z każdej strony. Dodać do piersi
rozmaryn. Jak ktoś lubi można dorzucić cały, zmiażdżony ząbek
czosnku.Do
cebuli z
papryką dodać
cukier i
ocet winny.
Mięso w trakcie smażenia polewać wytworzonym sosikiem. Dodać lekko roztarty w moździerzu
czerwony pieprzZmniejszyć ogień, przykryć patelnię. Dusić pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podałam z
ziemniakami i
jarmużemŻYCZĘ SMACZEGO !
CZERWONY PIEPRZ właściwie nie jest w ogóle
pieprzem w naszym rozumieniu. Jest to Schinus Molle tzw. peruwiańskie drzewo
pieprzowe. Jest bardziej subtelny i wykwintny w smaku od prawdziwego
czarnego pieprzu. Nie mielimy go. Używamy lekko utłuczony w moździerzu. Te urocze czerwone ziarenka, są kruche i pokryte odstającą łuską. Przypieczony
czerwony pieprz jest pysznie chrupiący. Swą czerwoną barwę zawdzięcza kapsaicynie, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Spożywanie
czerwonego pieprzu wzmacnia układ odpornościowy. Kapsaicyna pomaga w walce z nadwagą zapobiegając rozwojowi komórek tłuszczowych. Gdy raz go skosztujecie na stałe zagości w Waszej kuchni.NA ZDROWIE !