Wykonanie

Sernik to król wszystkich wypieków w naszym domu. Niezależnie od
pory roku, serniki piekę namiętnie. Zmieniają się tylko dodatki. Ani Boże Narodzenie, ani Wielkanoc bez sernika nie mogą się obyć. Na pytanie, co upiec na niedzielę mąż niezmiennie odpowiada: sernik. Dziś najlepszy ze wszystkich serników jakie ostatnio upiekłam. Po zakupieniu ogromnego słoika tahini, zrobieniu hummusu, musiałam do czegoś go jeszcze spożytkować. Tak wylądował w serniku. Sernik jest wyjątkowo kremowy, zwarty a jednoczesnie bardzo delikatny i mocno
chałwowy w smaku. Syty i pyszny. Upiekłam sernik w małej foremce 20 cm. Foremka była po brzegi wypełniona
ciastem.A na czym polega innowacja zapowiedziana w tytule?
Śmietanę kremówkę zastąpiło
mleko kokosowe. Musiałam zmienić przepis bo nie używam już do serników od dosyć dawna kremówki, a tym samym przepis się zdeaktualizował. Dzięki dodatkowi
mleka kokosowego sernik ma cudownie aksamitną konsystencję, no i co tu dużo mówić zamiana ta nie jest bez wpływu na nasze zdrowie. Tłusta
śmietanka podnosząca poziom cholesterolu została podmieniona tłustym, ale bardzo zdrowym
mlekiem kokosowym. Same korzyści i dla zdrowia i podniebienia.Ten przepis Cię nie zawiedzie.Składniki na spód sernika:4 sucharki pełnoziarniste100 g mielonych
orzechów laskowych lub
migdałów2 łyżki
oleju sezamowego (może być
masło)Suchary zmielić w malakserze (blenderze), wymieszać z
orzechami -
migdałami i
olejem. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Obręcz foremki wysmarować
masłem. Wsypać całość do foremki, mocno ugnieść grzbietem łyżki i wstawić do lodówki.Składniki na masę
serową:

750 dkg
sera 3x mielonego (użyłam Schichtkäse)3
jaja Mprawie pełna szklanka
cukru200 g
mleka kokosowego (tylko górna, biała, tłusta część)4-6 łyżek tahini3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej +
cukier waniliowy lub
budyń waniliowyDodatkowo:około 70 g
czekolady ciemnej 75 %
kakao2-4 łyżki
mleka kokosowegoWYKONANIE:
Ser wymieszać z
cukrem,
cukrem wanilliowym,
mlekiem kokosowym i przesianą przez sitko
mąką ziemniaczaną lub
budyniem. Przed otworzeniem puszki
mleka kokosowego nie należy nią wstrząsać. Do sernika użyć tylko górnej białej, gęstej części z puszki. Pozostałą na dnie
wodę zużyć choćby do naleśników. Następnie wmieszać tahini. Ilość tahini zależy od rodzaju jakiego użyjesz. Gdy jest gęste wystarczą 4 pełne łyżki, gdy jest bardziej płynne dodaję 6 łyżek. Najlepiej po prostu skosztować. Gdy masa serowa ma lekko wyczuwalny smak
chałwy jest o`key. Na końcu dodać
jajka, krótko za każdym razem miksując tylko do połączenia składników.Masą wypełnić foremkę i włożyć do nagrzanego uprzednio piekarnika. Piec 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 60 minut. Dzięki temu sernik nie rośnie, ale też nie opada i nie pęka. Jest idealnie równiuteńki. Po upieczeniu nie wyjmować go, a pozostawić w lekko uchylonym pierkarniku na około 15-30 minut. Następnie studzić na kratce. Najsmaczniejszy jest po nocy spędzonej w lodówcePrzygotować polewę.
Czekoladę rozpuszczam w kapieli
wodnej, dodając
mleka do żądanej konsystencji. Polać całkowicie wstudzony. Możemy oddać się łasuchowaniu i dobroczynnemu działaniu sezaminŻYCZĘ SMACZNEGO !