Wykonanie

W sam raz na raz :) Małe kruche pyszności. Połączenie
waniliowych gwiazdek z delikatną masą
czekoladowo-
orzechową. Idealne na święta, pachnące
wanilią i
przyprawami. Kuchnia iście świąteczna.Składniki na ok. 70 małych gwiazdek:200 g
mąki100 g
cukruopakowanie
cukru waniliowego1
jajko150 g miękkiego
masła (może być stopione)75 g
mlecznej czekolady75 g
cukru pudru150 g zmielonych
orzechów laskowych lub włoskichłyżka
przyprawy do piernika20 g
kakaoPrzygotowanie:1. Wsyp
mąkę do miski, wymieszaj z
cukrem i
cukrem waniliowym. Rozdziel
żółtko od
białka:
żółtko i
masło dodaj do
mąki,
białko wbij do miseczki i wstaw do lodówki. Zagnieć ciasto, uformuj z niego gładko kulę i wstaw na godzinę do lodówki.2. Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Roztop
czekoladę. Wyjmij
białko z lodówki i ubij je na sztywną pianę, cienką strużką wsypując
cukier puder. Zmielone
orzechy wymieszaj z
przyprawą do pierników i
kakao. Dodaj do piany z
białek, wymieszaj. Na koniec dodaj stopioną
czekoladę i zagnieć.3. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj na placek grubości 3-5 mm. Wykrój gwiazdki i ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze. W masy czekoladowej uformuj niewielkie kuleczki. Możesz każdą gwiazdkę posmarować rozbełtanym
jajkiem, wtedy
ciasteczka będą lśniące. Albo tylko miejsce, w którym ułożysz
czekoladową kulkę – po to, żeby przykleiła się do gwiazdki i nie odpadła.4.
Ciasteczka piecz przez ok. 10 minut, aż zrobią się z złociste.5. Po wyjęciu z piekarnika wystudź. Część z nich możesz posypać
kakao i
cukrem pudrem.