Wykonanie
Schab wieprzowy jak najbardziej pożądany jest w zdrowej kuchni. Oczywiście dla miłośników
mięsa. Jest
mięsem chudym. Tłuszczu zawiera nawet nieco mniej niż
pierś z kurczaka. Pieczeń ze
schabu lub
schab nadziewany
śliwką - to klasyk, ale każdy nowy przepis urozmaica nasze menu.Oto propozycja na
schabowego w pomidorach.
Schabowe są mięciutkie, bardzo kruche, po prostu pyszne. Sezon
pomidorowy w pełni, więc przepis jak najbardziej na czasie. Ja co prawda poszłam na skróty i użyłam
pomidorów z puszki, ale świeże świetnie je zastąpiąSkładniki na 6 porcji:80 dkg
schabu bez kościpuszka krojonych
pomidorów z
ziołami - 400 g1
cebula1 ząbek
czosnku4 łyżki
masła klarowanego4 łyżki słodkiej
śmietanki kremówki2 łyżki
mąki instant (krupczatki)1 łyżeczka świeżego
oregano (lub suszonego - wtedy mniej)1 łyżka
octu balsamicznego1 płaska łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Przygotowane
mięso pokroić na 6 jednakowej wielkości kotletów. Na
mięsie rozłożyć folię z rolki i lekko rozbić z obu stron. Doprawić
solą i
pieprzem.Przygotować rondel, w którym będziemy dusić
mięso i dużą patelnię. W garnku i na patelni rozpuścić po 2 łyżki
masła klarowanego.Kotlety obtaczać w
mące, strzepnąć nadmiar i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.Na rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć
cebulkę z
czosnkiem. Gdy się zezłoci dodać
pomidory z puszki. Do puszki wlać parę łyżek
wody, przepłukać i resztę wlać do rondla. Dodać
oregano i pozostałe
przyprawy.Dołożyć obsmażone w międzyczasie kotlety. Przykryć sosem i dusić około 40 min, aż kotlety będą miękkie.Pod koniec duszenia dodać
śmietankę, by zabielić powstały sos. Bez są równie pyszne. Życzę smacznego!