Wykonanie
Co tu wymyślić na kolację przygotowywaną we dwoje?? Polecam ENCHILADAS. Bardzo smaczne danie. Inspiracja TUEnchiladas to danie kuchni meksykańskiej. Są to tortille smarowane sosem, wypełnione
mięsno-
serowym farszem, zwijane i zapiekane . Robiliśmy je po raz pierwszy, kosztowały trochę wysiłku ale efekt jak najbardziej opłacalny. Do smażenia wykorzystaliśmy jedną patelnię.
Farsz:30 dag
mięsa mielonego20 dag
sera żółtego, dobrego do zapiekania
cebulachilliolej4 tortilleRozgrzać
olej na patelni, wrzucić posiekaną
cebulę i zeszklić, dodać
mięso i usmażyć. Doprawić
chilli.Zdjąć z ognia, wymieszać z 10 dag
startego sera i przełożyć np. na talerz.
Sos pomidorowy:1
cebula2 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów krojonych0,5 szkl.
śmietany 30%2 łyżki
masła2 łyżki
olejuchilli lub
papryczka chillioreganosólpieprzopcjonalnie
cukier do smaku
Masło rozpuścić z
olejem, na tej samej patelni co było
mięso. Dodać posiekaną
cebulę,
czosnek. Zeszklić. Dodać
pomidory. Przyprawić
oregano,
chilli,
solą i
pieprzem. Zagotować. Dodać
śmietanę i gotować 10 minut do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Przelać sos do miseczki.Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Każdy placek smarować delikatnie sosem, żeby nie obciążać za bardzo (na zdjęciu jest za dużo sosu na placku, ale była to pierwsza próba). Na rozgrzanej patelni smażyć wysmarowaną po obu stronach tortillę. 10 sekund z każdej strony. Przekładać na talerz. Farsz podzielić na 4 części. Nakładać go na tortille i po 2 łyżki sosu, następnie zwijać w rulony. Układać w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Polać po wierzchu pozostałym sosem i posypać resztą
startego sera. Zapiekać 20 minut.