Wykonanie

W zimowym menu nie może zabraknąć
kapusty kiszonej, najlepiej tej domowej. Dziś sklepy oferują
kwaszoną kapustę tj.
kapusta kiszona na szybko przy użyciu chemicznych przyspieszaczy lub
octu. Dlatego najlepiej jesienią przygotować samodzielnie zapas
kiszonej kapusty na zimę (przepis znajdziesz tutaj). Nie jest to zbyt pracochłonne, szczególnie gdy zakupimy już poszatkowaną
kapustę. Do kiszenia oprócz przypraw (
sól,
kminek,
ziele angielskie,
liść laurowy) dodaję
marchew, po otworzeniu słoika szybciej można przygotować surówkę.
Kapusta kiszona, jak każda kiszonka zawiera bakterie kwasu
mlekowego. Przywracają one równowagę kwasowo - zasadową naszego przewodu pokarmowego, korzystnie wpływając na
florę bakteryjną jelit.
Kapusta kiszona usuwa trujące produkty przemiany materii. Posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antynowotworowe (dzięki glukozynolom).Zawiera duże ilości wit.C, witamin z grupy B, beta-karotenu, żelaza, wapnia i potasu. A przy tym 100 g to zaledwie 29 kalorie.Z ilością
kapusty nie mogą przesadzać jedynie osoby z chorobami tarczycy, bo działa ona wolotwórczo. Z tego właśnie powodu połączenie
kapusty z
rybami na talerzu, nie jest równiez trafione.
Kapusta uniemożliwia bowiem przyswojenie
jodu z ryb
morskich, także osoby z niedoczynnością tarczycy powinny z niej zrezygnować jedząc
ryby.Czy wiecie, że
kiszoną kapustą możemy się delektować dzięki Chinczykom. To ich "wynalazek", a Niemcy przenieśli ich patent do Europy.
Kapusta kiszona urozmaica i wzbogaca nasze menu w prozdrowotne składniki, dlatego jedzmy ją jak najcześciej!

Składniki:500 g
kapusty kiszonej1-2
marchewki (gdy kiszona jest bez
marchwi)1
jabłko1
cebula1 łyżka
oleju lnianegopieprz z młynka świeżo mielony1 łyżeczka
cukrunatka zielonej
pietruszkiWykonanie:
Cebulę pokroić w piórka,
jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarkiWszystkie składniki połączyć, dodać
przyprawy, wymieszać. Smacznego, na zdrowie!