Wykonanie
Chyba najprostsza surówka jaką znam. Nauczyłam się ją robić chyba na zajęciach w podstawówce, czyli lata temu :) i jak widać w szkole można się czasem nauczyć czegoś pożytecznego :) W każdym razie surówka idealnie nadaje się do różnego rodzaju kotletów, klopsów i innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :)Składniki:300g
kiszonej kapusty1 duża
marchewka1 duże
jabłko1 duża
cebula1 łyżka
cukru2 łyżki
oliwyPieprzZ
kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy.
Marchewkę,
jabłko i
cebulę obieramy.
Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki,
marchew na drobnych, a
cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, posypujemy
cukrem i
pieprzem, a na koniec polewamy
oliwą. Surówkę pozostawiamy na około 10 – 15 minut, by całość puściła sok. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i ewentualnie dodajemy
pieprzu.
R E K L A M A