ßßß
Chyba najprostsza surówka jaką znam. Nauczyłam się ją robić chyba na zajęciach w podstawówce, czyli lata temu :) i jak widać w szkole można się czasem nauczyć czegoś pożytecznego :) W każdym razie surówka idealnie nadaje się do różnego rodzaju kotletów, klopsów i innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :)Składniki:300g kiszonej kapusty1 duża marchewka1 duże jabłko1 duża cebula1 łyżka cukru2 łyżki oliwyPieprzZ kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy. Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, posypujemy cukrem i pieprzem, a na koniec polewamy oliwą. Surówkę pozostawiamy na około 10 – 15 minut, by całość puściła sok. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i ewentualnie dodajemy pieprzu.
R E K L A M A