Wykonanie

Zostało mi z sernika trochę
twarogu, więc zrobiłam kilka małych serniczków. Małe tartaletki z kruchego ciasta z
cytrynowym twarożkiem, posypane
gałką muszkatołową (wiecie że gałka jest
przyprawą, która w dużych ilościach wywołuje efekty halucynogenne? –
serio!) i
cukrem pudrem. Dodałam do klasycznego kruchego ciasta
żółtko, przez co jest ono bardziej chrupiące, idealne na słodkie tarty, chociaż do pikantnych też je, podejrzewam, można śmiało użyć.Małe, wielkanocne sernikowe tartinki o smaku
cytrynowym. Wiosennie.

Przepis z książki Tarty wydawnictwa Muza SA.Składniki: (na 9-12 tartaletek)bogate kruche ciasto: 200 g
mąki pszennej, szczypta
soli, 100 g
masła zimnego
masła, 1
żółtko, kilka łyżek zimnej
wody (ile dokładnie, o tym później)nadzienie: 3 łyżeczki otartej
skórki cytryny, 250 g zmielonego
twarogu, 2 roztrzepane
jaja, 50 g
cukru pudru,
tarta gałka muszkatołowa i
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Najpierw zrób kruche ciasto.
Mąkę i
sól przesiej do misy.
Masło pokrój na małe kawałki i dodaj do
mąki. Bardzo delikatnie i równomiernie wcieraj palcami tłuszcz w
mąkę, aż masa zacznie przypominać okruchy
chleba. Dodaj
żółtko i wymieszaj szerokim nożem, aż okruchy ciasta zaczną tworzyć bryłę. Teraz dodaj tylko tyle
wody, żeby składniki się połączyły. Nie może być jej za dużo, więc proponuję nalać zimnej
wody do szklanki i cierpliwie dolewać łyżeczki
wody, za każdym razem mieszając ciasto, żeby zobaczyć, czy to już. Mi wyszło 8.2. Przełóż ciasto na powierzchnie lekko posypaną
mąką i delikatnie ściśnij je palcami. Włóż ciasto na pół godziny do lodówki.3. Schłodzone ciasto rozwałkuj, powykrawaj z niego
okręgi o średnicy 10 cm i wyłóż nimi formę do muffinek, schładzaj 15 minut. Wcześniej każde zagłębienie wysmaruj
masłem i wysyp
mąką, żeby się nie kleiło.4. Na dno każdej tartaletki wyłóż 1 / 3 łyżeczki
skórki cytrynowej.5. Wymieszaj w misce
twaróg,
jaja i
cukier. Podziel nadzienie pomiędzy
ciastka i posyp starta
gałką muszkatołową.6. Piecz tartinki 220-25 minut w 190 o C, aż nadzienie wyrośnie, a ciasto będzie chrupiące.
Ser, który bardzo podniesie się podczas pieczenia, po ostudzeniu opadnie. Po wyjęciu Posyp przesianym
cukrem pudrem.