Wykonanie
Rozpływająca się w ustach masa serowa o
cytrynowym posmaku ,słodkie pierniczki i lekko chrupiący karmel doprawiony
solą.Te ciasto zrobiło furorę wśród rodziny , wyszło bardzo smaczne i dość oryginalne.Smaki sernika idealnie wpiszą się w Świąteczną atmosferę Bożego Narodzenia w których obowiązkowo królują wszelkiego rodzaju pierniczki i
cytrusy.


Składniki:Masa serowa:1 kg
twarogu sernikowego z wiaderka5 całych
jajek2
żółtkaszczypta
soli3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka otartej
skórki z cytryny2 łyżki
soku z cytrynySpód:300 g pierniczków w lukrze o smaku
cytrynowymSłony karmel:4 łyżki
cukry1 łyżka
wody1 duża szczypta
soliPrzygotowanie:Masa serowa:
Białka oddzielić od
żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
twaróg sernikowy , sok i
skórkę z cytryny – zmiksować.Do
białek przełożyć masę
serową , wsypać
mąki.Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć
biszkopty , na
biszkopty wylać masę
serową.Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st , następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st , piec kolejne 30-35 min.Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.Słony karmel: rozgrzać suchą patelnie a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać
cukier , mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić.Wlać łyżę
wody oraz wsypać
sól , ponownie przemieszać.Sernik wyjąć z piekarnika , wierzch polać nierówno karmelem.Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.


Smacznego