ßßß
składniki:200ml letniej wody75gr cukru10gr suszonych drożdży4 żółtka2 jajkasok z jednej cytryny60dkg mąki pszennej1/2 łyżeczki soli20dkg masłapuszka masy kajmakowejcukier puder do posypaniawykonanie:W miseczce zmieszaj letnią wodę z łyżką cukru,następnie wsyp drożdże i odstaw na 5min do spienienia.Do dużej miski wlej rozpuszczone w wodzie drożdże,dodaj pozostały cukier,jajka żółtka i sok z cytryny.następnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.Pomału wsypuj 45dkg mąki oraz sól i miksuj,aż do uzyskania gładkiej masy.Pomału dodawaj masło na przemian z resztą mąki, ciągle miksując.Ciasto ma być miękkie.Wyciągamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy około 5 min.Wkładamy z powrotem do miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 min.Natłuszczamy dwie formy o średnicy około 20cm.Wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy na pół.Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj jedną porcję ciasta na prostokąt.Następnie rozsmaruj połowę masy kajmakowej,pozostawiając 2,5cm odstęp od brzegu.Zwiń ciasno prostokąt, jak rolkę ,tak aby powstał wałek.To samo robimy z drugą porcją ciasta.Wałek układamy w formie ,łącząc końce.Przykryj ściereczką i odstaw na 40min w ciepłe miejsce.Rozgrzej piekarnik do 180stopni i piecz około 35min.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :-)