Wykonanie

Na te tartaletki nie można żałować dobrej
czekolady. Trzeba kupić
czekoladę najlepszej jakości, o największej zawartości
kakao, co najmniej 70%. Koniecznie gorzką, nie deserową,
broń Boże
mleczną. Jej smak ma tu decydujące znaczenie. W przepisie nie ma ani grama
cukru, bo
mus czekoladowy, którym są wypełnione tartaletki, nie potrzebuje żadnych wspomagaczy. To tłumaczy, dlaczego
czekolada w tym przepisie to podstawa. Zresztą nie tylko w tym przepisie.Przepis z książki Tarty, której od przedwczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką :)Składniki:bogate kruche ciasto:200 g
mąki pszennejszczypta
soli100 g tłuszczu -
masła albo
margaryny1
żółtko2-3 łyżki zimnej
wodymus czekoladowy:175 g
gorzkiej czekolady połamanej w kostkę2-3 łyżki
wody1 łyżka
masła, pokrojonego w kostkę1 łyżka
brandy lub Cointreau3
jaja, oddzielonestarta
czekolada do dekoracji

Przygotowanie:1. Przygotuj ciasto.
Mąkę i
sól przesiej do misy. Tłuszcz pokrój na małe kawałki i dodaj do
mąki. Bardzo delikatnie i równomiernie wcieraj palcami tłuszcz w
mąkę, aż masa zacznie przypominać okruchy
chleba.2. Dodaj
żółtko i wymieszaj szerokim nożem albo
łopatką, aż ciasto zacznie tworzyć bryłę. Dodaj tylko tyle
wody, aby składniki dobrze się połączyły.3. Przełóż ciasto na powierzchnię lekko posypaną
maką i delikatnie ściśnij je palcami. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.4. Po tym czasie rozwałkuj je i wyłóż nim 8 foremek na tartaletki. Nadmiar ciasta rozwałkuj ponownie i wyłóż nim pozostałe foremki - tyle, na ile starczy ciasta (i posiadanych foremek).5. Schładzaj 15 minut,
potem piecz bez nadzienia, przykryte perganimen i
fasolą 15 minut w nagrzanym do 200 - 220 stopni piekarniku. Zdejmij pergamin i
fasolę, i piecz kolejne 5 minut. Ostaw do ostudzenia.6. Przygotuj nadzienie.
Czekoladę włóż do żaroodpornej miski i dolej
wody. Ustaw miskę nad garnkiem z gorącą
wodą i podgrzewaj, aż
czekolada się rozpuści, od czasu do czasu wymieszaj.7. Zdejmij miskę i dodaj
masło, które powinno się rozpuścić. Dolej
alkohol. Dodaj
żółtka, a
białka ubijaj na sztywną masę w oddzielnym naczyniu,
potem przełóż je do
czekolady.8. Wyłóż mus na ciasta,
potem przełóż je do lodówki na 2-3 godziny, aż nadzienie zgestnieje. Posyp startą
czekoladą i podawaj na zimno.