Wykonanie
Przepis z książki „ 365 sposobów na… ” i ptysie są absolutnie boskie! Można je zrobić stosunkowo szybko, niedrogo. Można je nadziać np kremem napoleonkowym,
czekoladą, zamiast polewy użyć
cukru pudru. Do
bitej śmietany można dodać różne
przyprawy – w tym konkretnym przepisie znalazł się mój ulubiony
imbir.

CameraNIKON D90Focal Length70mmAperturef/5.3Exposure1/30sISO450Składniki :150 ml
wody,50 g
masła,szczypta
soli,65 g
mąki pszennej, przesianej,2
jajka,1/2 łyżeczki esencji waniliowej,250 ml
śmietany kremówki do ubicia,50 g kandyzowanego
imbiru, drobno posiekanego.Na polewę150 g
gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki,150 ml
mleka,50 g drobnego
cukru,2 łyżki
brandy.Wykonanie :
Wodę wlać do garnka, dodać
masło oraz szczyptę
soli i podgrzać, aż
masło się rozpuści. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wsypać
mąkę. Garnek postawić na ogniu, zawartość krótko gotować, cały czas mieszając, aż otrzymamy gładką masę. Odstawić, aby ostygła.
Jajka ubić z esencją
waniliową i stopniowo łączyć je z masą mączną.. Gdy ciasto będzie jednolite, napełnić worek cukierniczy z gładką końcówką o średnicy około 1,5 cm. Na lekko natłuszczoną dużą blaszkę do pieczenia wyciskamy kulki bądź grubsze paski ciasta, pozostawiając większy odstęp
między nimi.Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 15 minut, aż dobrze wyrosną.Ostudzić i przekroić na połowy. Nadziać
bitą śmietaną z dodatkiem
imbiru (można dodać
cukier do smaku).Polewa – tym razem robiłam moją ulubioną polewę z tego przepisu . Oryginalna wygląda jak poniżej:Podgrzać
mleko z
czekoladą i
cukrem. Zmieszać, aby uzyskać gładki sos, po czym zdjąć z ognia i dolać
brandy.Nadziane ptysie/eklerki polać sosem
czekoladowym.