ßßß
CameraNIKON D90Focal Length70mmAperturef/5.3Exposure1/30sISO450Składniki :150 ml wody,50 g masła,szczypta soli,65 g mąki pszennej, przesianej,2 jajka,1/2 łyżeczki esencji waniliowej,250 ml śmietany kremówki do ubicia,50 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego.Na polewę150 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki,150 ml mleka,50 g drobnego cukru,2 łyżki brandy.Wykonanie :Wodę wlać do garnka, dodać masło oraz szczyptę soli i podgrzać, aż masło się rozpuści. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wsypać mąkę. Garnek postawić na ogniu, zawartość krótko gotować, cały czas mieszając, aż otrzymamy gładką masę. Odstawić, aby ostygła.Jajka ubić z esencją waniliową i stopniowo łączyć je z masą mączną.. Gdy ciasto będzie jednolite, napełnić worek cukierniczy z gładką końcówką o średnicy około 1,5 cm. Na lekko natłuszczoną dużą blaszkę do pieczenia wyciskamy kulki bądź grubsze paski ciasta, pozostawiając większy odstęp między nimi.Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 15 minut, aż dobrze wyrosną.Ostudzić i przekroić na połowy. Nadziać bitą śmietaną z dodatkiem imbiru (można dodać cukier do smaku).Polewa – tym razem robiłam moją ulubioną polewę z tego przepisu . Oryginalna wygląda jak poniżej:Podgrzać mleko z czekoladą i cukrem. Zmieszać, aby uzyskać gładki sos, po czym zdjąć z ognia i dolać brandy.Nadziane ptysie/eklerki polać sosem czekoladowym.