Wykonanie
Do rzeczy.
Tarta z przeznaczeniem na piknik, długo-majowo-weekendowy, w dodatku wiosenny. A jak wiosna, to
rabarbar (podobnie w moim myśleniu
truskawki = lato,
gruszki = jesień,
mandarynki = zima).
Tarta rabarbarowa naprawdę nie wymaga akrobacji z mikserem czy dużym nożem, wystarczy miska, łyżka i nóż (do pokrojenia
rabarbaru). Dzięki dodaniu
skórki pomarańczowej i cytrynowej nie ma typowego smaku letniego ciasta z
rabarbarem, czego się spodziewałam. A tu niespodzianka - smakuje inaczej, ale... dobrze! Wiosennie. Majowo, piknikowo. Na letnie ciasta z
rabarbarem jeszcze przyjdzie czas :)Składniki:ciasto kruche:300 g
mąki150 g
cukru pudru150 g
masła2
jajka1 szczypta
solinadzienie:450 g
rabarbaru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynyskórka otarta z 1
pomarańczy350 g
cukru pudru50 g
masła2
jajkaPrzygotowanie:1.
Masło wyjąć z lodówki 1-2 godziny przed zagnieceniem ciasta, aby zmiękło.2.
Masło pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Dodać
jajka,
cukier oraz
sól i wymieszać.3. Dodać
mąkę i wygniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę. Przykryć wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki na podsypaną
mąką stolnicę, oprószyć
mąką i rozwałkować na krążek. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki jeszcze na 10-15 minut; w tym czasie przygotować nadzienie.5.
Rabarbar obrać i odkroić twarde końce, łodygi pokroić w kostkę. Nagrzać piekarnik do 200 o C.6. Do garnka włożyć
rabarbar, posypać
cynamonem, skórką otartą z
cytryny i
pomarańczy. Dodać
cukier oraz
masło i wymieszać. Smażyć na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Jajka roztrzepać, dodać do
rabarbaru i wymieszać. Rozłożyć na cieście i wyrównać powierzchnię.7. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Obniżyć temperaturę do 180 o C i piec jeszcze przez 25-30 minut.8. Podawać całkowicie ostudzoną. Można z
lodami waniliowymi, musem
truskawkowym czy
malinowym albo, jeśli nadzienie wyda się zbyt kwaśne, po całkowitym ostudzeniu posypać wierzch
cukrem pudrem. Albo bez niczego, samą.