Wykonanie
Uwielbiam kruche ciasto, w wersji słodkiej i słonej, wystarczy zagnieść ciasto, a
potem układać na nim co akurat nam przyjdzie do głowy. Dzisiaj proponuję słodką wersję ciasta kruchego w formie galette ze
śliwkami i
rabarbarem, taka jest moja wersja, możecie śmiało wybrać inne
owoce. Dobrze sprawdzają się kwaśniejsze
owoce, w każdym razie mnie bardziej smakują. Zatem do dzieła, układamy
owoce na cieście, zawijamy brzeg, do piekarnika i zajadamy się jeszcze ciepłym
ciastem. U nas galette zniknęło w trybie natychmiastowym.


Składniki:250 g
mąki60 g
cukru pudruszczypta
soli130 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1
jajko6
śliwek200 g
rabarbaru2 łyżki
cukruskórka otarta z 1
cytryny3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
cynamonużółtkoDo miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier puder i
sól. Dodajemy
masło,
jajko, zagniatamy do połączenia się składników. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.W tym czasie przygotowujemy
owoce,
śliwki kroimy w cienkie plastry,
rabarbar w krótkie kawałki.
Owoce zasypujemy
cukrem,
skórką cytrynową,
mąką ziemniaczaną i
cynamonem. Na koniec dodajemy
żółtko i mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, schładzamy w lodówce. Następnie układamy na nim
owoce, zawijamy ok. 5 cm brzeg do środka, który zwilżamy lekko
wodą. Galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 30 minut. Podajemy ciepłe posypane
cukrem pudrem.
