ßßß
Składniki:1 porcja pâte sucrée:350g mąki pszennejSzczypta soli150 g masła, lekko zmiękczonego4 żółtka50 g cukru pudrunadzienie:¾ szklanki płatków owsianych (zwykłych, niesłodzonych)2 szklanki malinkilka słodkich i dojrzałych śliwek
Przygotowanie:Pâte sucrée:Mąkę i sól przesiej na chłodny bla albo do użyj miski. Usyp stożek i zrób w nim wgłębienie. Masło, żółtka, łyżkę zimnej wody i cukier wrzuć we wgłębienie. Palcami jednej dłoni utrzyj razem składniki na papkę przypominająca jajecznicę. Ja wolę łopatkę – najpierw siekam nią składniki, dopiero potem do akcji włączam dłonie. Stopniowo mieszaj z mąką, Az powstanie gładkie ciasto. Uformuj z niego kule, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.Tarta:Wyciąg ciasto z lodówki, rozwałkuj 2/3 i wyłóż nim formę (średnica około 20-23 cm). Schładzaj 30 minut. Dno wysyp płatkami owsianymi, na nich ułóż owoce: maliny i pokrojone w plasterki śliwki.Rozwałkuj pozostałą część ciasta, pokrój na cienkie paski, ułóż z nich na wierzchu kratkę. Posmaruj ciasto niewielka ilością mleka. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200oC na 30-40 minut. Tarta jest upieczona, jeśli kratka na wierzchu jest złocista, a owoce w środku miękkie.
Leszek Kołakowski, Mini-wykłady o maxi-sprawach