Wykonanie
Podstawą tej tarty jest pâte sucrée – słodkie, bogate kruche ciasto. Po upieczeniu jest równie kruche jak
herbatniki. Nadaje się tylko do tart na słodko, bo do ciasta dodaje się
cukier. Ale dzięki temu nie trzeba już dosładzać niczego innego –
owoców ani wierzchu już upieczonej tarty. Pod warunkiem, że wybierze się dojrzałe, słodkie
maliny i
śliwki. A te są właśnie teraz idealne. I pod warunkiem, że ktoś nie zażyczy sobie posypania kratki Perlsuhkurem – czyli skandynawskim
cukrem o bardzo dużych kryształach. Lekko dosładza, ale bardziej chodzi o to, że chrupie :)
Inspiracja: z książki Tarty (wyd. MUZA SA).
Składniki:1 porcja pâte sucrée:350g
mąki pszennejSzczypta
soli150 g
masła, lekko zmiękczonego4
żółtka50 g
cukru pudrunadzienie:¾ szklanki
płatków owsianych (zwykłych, niesłodzonych)2 szklanki
malinkilka słodkich i dojrzałych
śliwekPrzygotowanie:Pâte sucrée:
Mąkę i
sól przesiej na chłodny bla albo do użyj miski. Usyp stożek i zrób w nim wgłębienie.
Masło,
żółtka, łyżkę zimnej
wody i
cukier wrzuć we wgłębienie. Palcami jednej dłoni utrzyj razem składniki na papkę przypominająca jajecznicę. Ja wolę
łopatkę – najpierw siekam nią składniki, dopiero
potem do akcji włączam dłonie. Stopniowo mieszaj z
mąką, Az powstanie gładkie ciasto. Uformuj z niego kule, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Tarta:Wyciąg ciasto z lodówki, rozwałkuj 2/3 i wyłóż nim formę (średnica około 20-23 cm). Schładzaj 30 minut. Dno wysyp
płatkami owsianymi, na nich ułóż
owoce:
maliny i pokrojone w plasterki
śliwki.Rozwałkuj pozostałą część ciasta, pokrój na cienkie paski, ułóż z nich na wierzchu kratkę. Posmaruj ciasto niewielka ilością
mleka. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200oC na 30-40 minut.
Tarta jest upieczona, jeśli kratka na wierzchu jest złocista, a
owoce w środku miękkie.
Leszek Kołakowski, Mini-wykłady o maxi-sprawach