Wykonanie

Nie ma, absolutnie nie ma Wielkanocy bez sernika. Zaraz obok makowca to polskie ciasto narodowe. Żadne ważniejsze święto bez sernika nie może się obejść: bo oprócz Wielkanocy i Bożego Narodzenia zazwyczaj też urodziny, imieniny - oprócz
tortu winien być sernik. I naprawdę nie ma znaczenia, czy wiedeński puszysty/klasyczny/w ciemnej polewie/bez polewy czy
ananasowy - polskie święto, wiedeński się zaadaptuje.Przy ucieraniu ciasta radzę wziąć największą z możliwych posiadanych misek - masy jest naprawdę dużo. Do tego dobry mikser, dobra
łopatka i nie ma siły, żeby sernik wyszedł nie taki, jaki ma być. Ważna sprawa: po wyjęciu go z piekarnika naprawdę dobrze ostudzić. Trochę cierpliwości, a sernik będzie tak puszysty jak chmurka. Przepis podpatrzony w Ciastach i deserach Kuchni Polskiej Ewy Aszkiewicz.


Składniki:1 kg tłustego, doskonale zmielonego
białego sera (idealnie nadaje się do tego
twaróg sprzedawany w wiaderkach), 10
jajek, 25 dag
masła, 2 szklanki
cukru pudru, 2 kopiate łyżki
mąki krupczatki, opakowanie budyniu
waniliowego, opakowanie
cukru waniliowego, szklanka
rodzynek, szklanka
żurawiny, garść smażonej
skórki pomarańczowej, do formy: tłuszcz do wysmarowania i
bułka tarta do posypania.Przygotowanie:
Masło z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, po 1
żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy partiami
ser i, nadal ucierając, przesiewamy przez sito
mąkę i
budyń. Na końcu rozkładamy pianę ubietą z 5
białek i mieszamy. Do utartej, pulchnej masy wrzucamy
bakalie. Całość wylewamy na przygotowaną dużą tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80 minut w temp. 180 o C. Sernik jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni, a boki będą lekko odstawać od formy. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze przez ok. 15 minut w środku, po czym wyjąć i całkowicie ostudzić.