ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik wiedeński

Puszysty sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Nie ma, absolutnie nie ma Wielkanocy bez sernika. Zaraz obok makowca to polskie ciasto narodowe. Żadne ważniejsze święto bez sernika nie może się obejść: bo oprócz Wielkanocy i Bożego Narodzenia zazwyczaj też urodziny, imieniny - oprócz tortu winien być sernik. I naprawdę nie ma znaczenia, czy wiedeński puszysty/klasyczny/w ciemnej polewie/bez polewy czy ananasowy - polskie święto, wiedeński się zaadaptuje.
Przy ucieraniu ciasta radzę wziąć największą z możliwych posiadanych misek - masy jest naprawdę dużo. Do tego dobry mikser, dobra łopatka i nie ma siły, żeby sernik wyszedł nie taki, jaki ma być. Ważna sprawa: po wyjęciu go z piekarnika naprawdę dobrze ostudzić. Trochę cierpliwości, a sernik będzie tak puszysty jak chmurka. Przepis podpatrzony w Ciastach i deserach Kuchni Polskiej Ewy Aszkiewicz.
Składniki:
1 kg tłustego, doskonale zmielonego białego sera (idealnie nadaje się do tego twaróg sprzedawany w wiaderkach), 10 jajek, 25 dag masła, 2 szklanki cukru pudru, 2 kopiate łyżki mąki krupczatki, opakowanie budyniu waniliowego, opakowanie cukru waniliowego, szklanka rodzynek, szklanka żurawiny, garść smażonej skórki pomarańczowej, do formy: tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do posypania.
Przygotowanie:
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, po 1 żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy partiami ser i, nadal ucierając, przesiewamy przez sito mąkę i budyń. Na końcu rozkładamy pianę ubietą z 5 białek i mieszamy. Do utartej, pulchnej masy wrzucamy bakalie. Całość wylewamy na przygotowaną dużą tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80 minut w temp. 180 o C. Sernik jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni, a boki będą lekko odstawać od formy. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze przez ok. 15 minut w środku, po czym wyjąć i całkowicie ostudzić.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/puszysty-sernik-wiedenski_02.html