Wykonanie
Kocham , po prostu kocham naszą polską służbę zdrowia !Bo oczywiście moja wizyta u gastrologa nie odbyła się ,bo szanowna pani doktor wzięła sobie urlop , kiedy wszystkie kartki w zeszycie w rejestracji są zapełnione a zaś pani pielęgniarka nie poinformowała mnie o tym
fakcie.No i pozostało mi czekać na kolejną wizytę 26 sierpnia.Ale ja po takiej informacji i tak poprawiłam sobie humor - o tym w dalszej części postu.Teraz śniadanie.Zrobiłam na nie ulubione przeze mnie , placuszki
drożdżowe, nie nie - przecież racuszki.Jaglane , bardzo delikatne w środku , z wierzchu chrupiące - czyli takie jakie zawsze robi mi moja babcia.A do takiego śniadania nie może zabraknąć
owoców przecież. Dlatego w środku skrył się
rabarbar , zaś na wierzchu trrruuskawki,
porzeczki,
borówki amerykańskie ,
czereśnie ,
śliwki ,
banan i
brzoskwinka ufoCzyli moc witamin i energii z samego rana <3


Jaglane racuszki z
rabarbarem . Podane z
owocamiPrzepis:- 55 g
mąki jaglanej + 15 g- 50 ml ciepłego
mleka-
jajko- 15 g
drożdży- łyżeczka
cukru trzcinowegoMleko wymieszać z pokruszonymi
drożdżami , 15 g
mąki i
cukrem.Odstawić w ciepłe miejsce do spienienia.Następnie w misce delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać z pozostałymi składnikami.Do środka można dodać ulubione
owoce .Piec racuszki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. Smacznego !Ale to nie koniec mojej przyjaźni z
drożdżami , bo będzie i jutra ale była i na wczorajszym słodkim obiadku, bo zrobiłam zachwalane przez wiele osób pierożki
drożdżowe.Całkowicie wegańskie, w środku skrywające
tofu , z wierzchu obsypane
jagodami i podane z smoothie /
sokiem z
arbuza - tak dla orzeźwienia



Przepis:-100 g
mąki gryczanej + łyżka- łyżeczka
oleju kokosowego- 50 ml ciepłego
mleka sojowego- łyżeczka
cukru trzcinowego- 15 g
drożdżyNadzienie:- 1/4 kostki
tofu rozgniecionego widelcem na gładką masę
Mleko wymieszać z rozkruszonymi
drożdżami ,
cukrem i
mąkę i pozostawić do spienianiaNastępnie wymieszać palcami z pozostałymi składnikami do powstania idealnej masy.Blat stołu posypać
mąkę i rozwałkować ciasto, szklanką wykrawać szklanką koła.Nadziewać je
tofu i formować pierożki.Powstałe pierożki gotować w wrzątku do wypłynięcia czyli ok 2- 4 minut . Smacznego !A humor poprawiłam sobie jeszcze zakupem nowych butków do biegania: