ßßß Cookit - przepis na 274. Drożdżowy zawrót głowy

274. Drożdżowy zawrót głowy

nazwa

Wykonanie

Kocham , po prostu kocham naszą polską służbę zdrowia !
Bo oczywiście moja wizyta u gastrologa nie odbyła się ,bo szanowna pani doktor wzięła sobie urlop , kiedy wszystkie kartki w zeszycie w rejestracji są zapełnione a zaś pani pielęgniarka nie poinformowała mnie o tym fakcie.
No i pozostało mi czekać na kolejną wizytę 26 sierpnia.
Ale ja po takiej informacji i tak poprawiłam sobie humor - o tym w dalszej części postu.
Teraz śniadanie.
Zrobiłam na nie ulubione przeze mnie , placuszki drożdżowe, nie nie - przecież racuszki.
Jaglane , bardzo delikatne w środku , z wierzchu chrupiące - czyli takie jakie zawsze robi mi moja babcia.
A do takiego śniadania nie może zabraknąć owoców przecież. Dlatego w środku skrył się rabarbar , zaś na wierzchu trrruuskawki, porzeczki, borówki amerykańskie , czereśnie , śliwki , banan i brzoskwinka ufo
Czyli moc witamin i energii z samego rana <3
Jaglane racuszki z rabarbarem . Podane z owocami
Przepis:
- 55 g mąki jaglanej + 15 g
- 50 ml ciepłego mleka
- jajko
- 15 g drożdży
- łyżeczka cukru trzcinowego
Mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami , 15 g mąki i cukrem.
Odstawić w ciepłe miejsce do spienienia.
Następnie w misce delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać z pozostałymi składnikami.
Do środka można dodać ulubione owoce .
Piec racuszki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. Smacznego !
Ale to nie koniec mojej przyjaźni z drożdżami , bo będzie i jutra ale była i na wczorajszym słodkim obiadku, bo zrobiłam zachwalane przez wiele osób pierożki drożdżowe.
Całkowicie wegańskie, w środku skrywające tofu , z wierzchu obsypane jagodami i podane z smoothie / sokiem z arbuza - tak dla orzeźwienia
Przepis:
-100 g mąki gryczanej + łyżka
- łyżeczka oleju kokosowego
- 50 ml ciepłego mleka sojowego
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 15 g drożdży
Nadzienie:
- 1/4 kostki tofu rozgniecionego widelcem na gładką masę
Mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami , cukrem i mąkę i pozostawić do spieniania
Następnie wymieszać palcami z pozostałymi składnikami do powstania idealnej masy.
Blat stołu posypać mąkę i rozwałkować ciasto, szklanką wykrawać szklanką koła.
Nadziewać je tofu i formować pierożki.
Powstałe pierożki gotować w wrzątku do wypłynięcia czyli ok 2- 4 minut . Smacznego !
A humor poprawiłam sobie jeszcze zakupem nowych butków do biegania:
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/07/274-drozdzowy-zawrot-gowy.html