Wykonanie
Skoro Karol Okrasa łamie przepisy, postanowiłam i ja złamać tradycyjny przepis na
ciasto drożdżowe z
rabarbarem. Moje wersja to
ciasto drożdżowe z frużeliną z
rabarbaru. Frużelina (przepis tutaj) jest tak pyszna, że podanie jej z czymkolwiek jest gwarancją sukcesu.
Ciasto drożdżowe:1/2 kostki
drożdży1/2 szklanki
cukru2
jajka1/4 szklanka
oleju1/2 szklanki
mleka250 dag
mąki2 szklanki frużeliny z
rabarbaru3 łyżeczki
żelatynyDrożdże rozkruszamy do miski, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy rozbełtane
jajka i
cukier, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy
olej i
mąkę energicznie wyrabiamy drewnianą
łopatką. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 30x20 cm i pieczemy w 170 C przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia proponuję wyłączyć dół piekarnika a wierzch ciasta przykryć pergaminem gdyż
ciasto drożdżowe lubi się przypalić.Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odrywamy pergamin. Jeżeli wyrosło nam nierówne to ścinamy ewentualną górkę, tak aby miało równą powierzchnie. Ciasto wkładamy do foremki lub najlepiej nakładamy regulowaną obręcz.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku i dodajemy do frużeliny, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na
ciasto drożdżowe i pozostawiamy do stężenia.