Wykonanie
Przedstawiam przepis na
drożdżowe ciasto, które robi się bardzo szybko i prosto, dodatkowym atutem ciasta jest to, iż jest niezwykle puszyste, no i zawsze się udaje! Podane proporcje są na bardzo dużą blachę, taką, jaka jest w komplecie w każdym piekarniku.

Ciasto:10 dag
drożdży1 szklanka
cukru4
jajka3/4 szklanki
oleju1 szklanka ciepłego
mleka600 dag
mąkiKruszonka:1/2 szklanka
cukru1/2 kostki margaryny/masła1 1/3 szklanki
mąki2 opakownaia
cukru waniliowegoDowolne
owoceDrożdże rozpuścić w
mleku, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1-1,5 godziny dowyrośnięcia,
potem ciasto wyłożyć na blachę i znowu pozostawić do wyrośnięcia, ok 40 minut. Wyrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć
owoce i kruszonkę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wiem jak inne piekarniki, ale ja
ciasto drożdżowe zawszę piekę tylko na górnej grzałce, dolną wyłączam gdyż ciasto zbyt mocno się spieka od dołu.