Wykonanie
Przepis na to ciasto krąży po mojej rodzinie od wielu, wielu lat. Robiła je moja babcia, robi je moja mama i robię je ja. Jest to
absolutny smak z dzieciństwa. Wilgotne, wysokie, pulchne
ciasto drożdżowe z
owocami. Do tego
banalne w wykonaniu. Jedno z pierwszych ciast jakie zrobiłam i z grupy tych, które zawsze się udają.

Składniki:10 dag
drożdży,1 szklanka
cukru,1 szklanka
mleka,1 szklanka
oleju,4
jajka,5 szklanek
mąki (koniecznie przesiać)1
cukier waniliowy,szczypta
soliowoce - w większych kawałkach, nie tarte.Wykonanie:Na dno miski pokruszyć
drożdże, wsypać na to
cukier. Na
cukier wlać
mleko - wcześniej podgrzane, na
mleko wlać
olej. Roztrzepać
jajka, wylać na w/w składniki, na to
mąkę,
cukier waniliowy i szczyptę
soli.Zostawić na dwie godziny, dopiero po tym czasie wymieszać całość łyżką (delikatnie, do połączenia składników). Wyłożyć na blachę. Ciasto ma sporo tłuszczu, nie wymaga papieru do pieczenia.Na wierzch wsypać ulubione
owoce, mogą być
jabłka. Można tez zrezygnować całkowicie z
owoców.Przygotować kruszonkę.
Masło - 100 g +
cukier waniliowy (opcjonalnie) + 0,5 szklanki
cukru + 1 szklanka
mąki. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na wierzch.Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni ( grzałka góra i dół). Upieczone ciasto można posypać
cukrem pudrem.


Smacznego! :)Pozdrawiam cieplutko -
Kasia.