ßßß Cookit - przepis na Owoce pieczone pod polentą

Owoce pieczone pod polentą

nazwa

Wykonanie

Hejka ! Na dzisiejsze przed wielkanocne śniadanko jem słoneczko , czyli kaszką kukurydzianą .
Kaszę uprzednio ugotowałam i wymieszałam z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i laską wanilii.
W kokilce umieściłam słodziutkiego banana, soczyste truskawki i fioletowe perełki czyli borówki amerykańskie.
Na owockach ułożyłam kaszkę kukurydzianą i zapiekłam w piekarniku
Przepis:
- 6 łyżek kaszki kukurydzianej
- szkl mleka
- 1/ 2 laski wanilii
- nerkowce
- łyżeczka wiórek kokosowych
- borówki, truskawki , banan
Polentę ugotować na mleku z wanilią do gęstości. Dodać orzechy i wiórki.
Banan i truskawki pokroić w drobną kostkę i ułożyć w kokilce.
Dodać również do nich borówki.
Owoce przykryć polentą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 min.
Wczoraj skorzystałam z momentu kiedy babcia piekła swoje ciasta i upiekłam kolejny rodzaj bezglutenowego chlebka.
Tym razem z płatków gryczanych i jaglanych .
Podobny ale owsiany widziałam u Wiktorii, dziękuje ślicznie :*.
Przepis:
- 75 g płatków gryczanych
- 75 g płatków jaglanych
- 300 g mieszkanki mąk bezglutenowych
- ok szkl mleka
- łyżka musu jabłkowego
- plaster sera twarogowego
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- szczypta drożdży suszonych
- 2 jajka
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstania zwarta masa.
Przełożyć do formy do pieczenia uprzednio wysmarowanej oliwą . Piec przez ok 40 min ( do suchego patyczka ) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nie chcę jutrzejszego dnia , nie chcę tych świąt.
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/04/190-owoce-pieczone-pod-kaszka.html