Hejka ! Na dzisiejsze przed wielkanocne śniadanko jem słoneczko , czyli kaszką kukurydzianą .Kaszę uprzednio ugotowałam i wymieszałam z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i laską wanilii.W kokilce umieściłam słodziutkiego banana, soczyste truskawki i fioletowe perełki czyli borówki amerykańskie.Na owockach ułożyłam kaszkę kukurydzianą i zapiekłam w piekarnikuPrzepis:- 6 łyżek kaszki kukurydzianej- szkl mleka- 1/ 2 laski wanilii- nerkowce- łyżeczka wiórek kokosowych- borówki, truskawki , bananPolentę ugotować na mleku z wanilią do gęstości. Dodać orzechy i wiórki.Banan i truskawki pokroić w drobną kostkę i ułożyć w kokilce.Dodać również do nich borówki.Owoce przykryć polentą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 min.Wczoraj skorzystałam z momentu kiedy babcia piekła swoje ciasta i upiekłam kolejny rodzaj bezglutenowego chlebka.Tym razem z płatków gryczanych i jaglanych .Podobny ale owsiany widziałam u Wiktorii, dziękuje ślicznie :*.Przepis:- 75 g płatków gryczanych- 75 g płatków jaglanych- 300 g mieszkanki mąk bezglutenowych- ok szkl mleka- łyżka musu jabłkowego- plaster sera twarogowego- łyżka cukru trzcinowego- łyżka oliwy- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego- szczypta drożdży suszonych- 2 jajkaWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstania zwarta masa.Przełożyć do formy do pieczenia uprzednio wysmarowanej oliwą . Piec przez ok 40 min ( do suchego patyczka ) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Nie chcę jutrzejszego dnia , nie chcę tych świąt.