Wykonanie
1 kwietnia 2015

Bardzo pyszne
ciasteczka: chrupiące, nadziane okrutnie dobrym farszem z moich ukochanych
orzechów, zanurzone w
karmelowym sosie. Wzdycham do moich zdjęć i pustego talerzyka :-)"Sajgonki" przygotowuje się błyskawicznie, zwłaszcza gdy korzystamy z gotowego
ciasta francuskiego.Przepis znalazłam na stronie Lidla. Znajdziecie tam również przepis na sos
czekoladowy z
chilli (klik).Właściwie, to niewiele wniosłam tutaj nowego, więc pozwolę sobie zacytować autora.SAJGONKI
ORZECHOWO-
ŻURAWINOWE W
SOSIE KARMELOWYMSkładniki (6
ciastek):farsz200 g
orzechów włoskich100 g
suszonej żurawiny2 łyżki
cukru brązowego2
żółtkaponadto1 opakowanie
ciasta francuskiego2
białka1/2 litra
oleju słonecznikowego lub rzepakowegokilka listków
mięty do dekoracji
sos karmelowyOrzechy włoskie i
żurawinę siekamy.
Bakalie przenosimy do miseczki, dodajemy do nich 2 łyżki
cukru trzcinowego oraz 2
żółtka. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto francuskie podsypujemy
mąką i rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Kroimy je na prostokątne paski. Na każdy pasek nakładamy łyżkę farszu, następnie zawijamy sajgonki (jak krokiety).Końce zawiniętych sajgonek smarujemy
białkiem i dokładnie sklejamy ciasto, tak aby farsz nie miał możliwości wypłynąć. Sajgonki wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.W garnku o średnicy 15 cm rozgrzewamy
olej (jeżeli garnek będzie miał większą średnicę, będziemy potrzebowali więcej
oleju, tak aby sajgonki były całkowicie w nim zanurzone). Smażymy sajgonki na złoty kolor.Wysmażone
ciastka wyjmujemy na papierowy ręcznik. Odsączamy je z tłuszczu, układamy na talerzu i podajemy z
sosem karmelowym. Dekorujemy
orzechami włoskimi,
żurawiną i kilkoma listkami
mięty.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.