Wykonanie
Przepis na poniższy
chleb pochodzi z "Książki kucharskiej" dra J. Kwaśniewskiego.Jest to wypiek ściśle dietetyczny.Świetnie smakuje z
masłem i
dżemem.Ma mnóstwo zalet - jest pożywny, sycący, łatwo się go piecze, łatwo się go kroi, można go z powodzeniem zamrozić.
Chleb przechowywać w lodówce, wtedy nadłużej zachowuje świeżość.Przy okazji polecam zapoznać się z postacią Lucyny Ćwierczakiewiczowej - wg której powstała receptura tego
chlebka.Proporcje na 2 keksówki o wymiarach:8 cm x 32 cm8 cm x 28 cmCo trzeba?500 g zmielonych
orzechów włoskich250 g
masła17
żółtek15
białekszczypta
soliCo i jak?Oddzielić
żółtka od
białek.
Masło utrzeć, dodawać stopniowo
żółtka, na przemian ze zmielonymi
orzechami włoskimi.
Białka ubić na sztywno w osobnej misce.Połączyć
białka z masą
orzechową.Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać, piec w temp. 180 stopni, 50-55 minut (funkcja góra-dół).Ostudzić i wcinać.Smacznego!