Wykonanie

Do sporządzenia
ciastek potrzebne będą:300 g
mąki krupczatki150 g
masła2
żółtka2 garście
suszonej żurawiny2 garście rozdrobnionych
orzechów włoskich1 tabliczka
gorzkiej czekoladyodrobina
mleka (około 50-100 ml)1 łyżeczka
kakao1 łyżka zmielonego
cukru brązowegoZ podanej proporcji uzyskamy około 30 małych
ciasteczek.Przed przystąpieniem do sporządzenia
ciastek warto przeczytać zakładkę o kruchym cieście, gdzie znajdują się cenne wskazówki jak postępować by uzyskać bardzo dobre i bardzo kruche ciasto na
ciastka.Na stolnicę porcjujemy 300 g
mąki, ręką w środku stożku robimy wgłębienie do którego wkładamy
masło pokrojone na kawałki oraz 2
żółtka. Ciasto zarabiamy nożem. Gdy będzie dostatecznie posiekane przekładamy je do miski. Do ciasta dodajemy zmielony
brązowy cukier, rozdrobnione
orzechy włoskie, drobno pokrojoną
żurawinę, 1 łyżkę
kakao oraz ostudzoną, wcześniej roztopioną tabliczkę
czekolady. Całość dokładnie zagniatamy dolewając po odrobinie
mleka, tyle ile ciasto wchłonie by uzyskać odpowiednią konsystencję.Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię, odkładamy do lodówki by się schłodziło.Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placki o grubości około 2 cm (pamiętajmy że ciasto kruche tylko minimalnie urośnie podczas pieczenia). Z każdego placka specjalną foremką lub szklanką wycinamy
okręgi o średnicy 3-4 cm i układamy na blasze na papierze pergaminowym.
Ciastka pieczemy około 15 minut, wkładając je do bardzo rozgrzanego piekarnika, do temperatury 180 St. C.Najlepiej smakują rano lub wieczorem ze szklanką ciepłego
mleka, posypane zmielonym
brązowym cukrem wymieszanym ze zmielonymi
orzechami włoskimi.


