Wykonanie

Pojawiają się , wzbudzają zainteresowanie i znikają z talerza jako pierwsze. Babeczki z
ciasta francuskiego, lekkie, delikatne i chrupiące ,bedące bazą do przygotowania przystawek najczęściej z wytrawnym farszem u mnie na słodko.....z
owocami.Błyskawiczna słodka przekąska, deser, który przygotowuje sie tuż przed podaniem, ale pod warunkiem, że mamy w zapasie kupione lub upieczone" foremki" z
ciasta francuskiego. Do wykończenia wystarczy
białko,
truskawki i
galaretka lub frużelina truskawkowa.Deser przygotowuję na poczekaniu, gdyż dłuższe przechowywanie powoduje ,że ciasto nasiąka wilgocią i nie jest już tak smaczne. Pianka ,którą nadziewam ciasto nie jest trwała i po dłuższym przechowywaniu rozdziela się. Można ją utrwalić
żelatyną, ale deser znika w mgnieniu oka i nie ma takiej potrzeby. Myślałam włożyć kilka sztuk do zamrażalnika,ale .....nie zdążyłam.

Składniki:

15 sztuk " foremek" z
ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub upieczonych samodzielnie/15 małych łyżeczek frużeliny truskawkowej1
białko3 łyżki
cukru100 g
truskaweklistki
mięty i kilka
truskawek do dekoracji

Wykonanie:-Umyte, obrane
truskawki połączyć z
cukrem i zmiksować na gładki mus.-Do musu
truskawkowego wbić
białko i przy pomocy robota ubijać tak długo ,aż powstanie gęsta, puszysta masa /5-6 minut/.-Gotowy mus przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić na 15 minut do lodówki.-We wgłębienia
ciastek francuskich nałożyć frużelinę
truskawkową, a następnie wypełnić schłodzonym musem
truskawkowym.-Gotowe vol-au-vent przełożyć na półmisek ,ozdobić
miętą i kawałeczkami
truskawek. Można posypać grubą posypką z
cukru.Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków i zamrozić. Otrzymamy pyszne ,delikatne i "chudziutkie"
lody truskawkowe.

