Wykonanie
Po przekroczeniu progów
cukierni wchodzimy do kulinarnego raju. Kupne wypieki kuszą pięknym i smakowitym wyglądem. Nabieramy ochoty na zjedzenie
ciastka lub rogalika, jednocześnie gdzieś w głowie przebija nam się myśl o tym, ile mają w sobie kalorii.W przypadku kupnych wypieków nigdy nie możemy
mieć pewności, jak dużą bombę kaloryczną stanowią. O wiele łatwiej zadbać o dietetyczność przekąsek przygotowując je w domu. Jak upiec rogaliki, które nie będą stanowiły zagrożenia dla nieskazitelnej figury?Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 50 g
drożdży(pól kostki), szklanka ciepłego (nie gorącego)
mleka,
mąka (około jednego kilograma), 3 łyżki
cukru, 3
jajka, 3/4 szklanki
oleju, słoiczek
marmolady,
białko do posmarowania rogalików.
Drożdże mieszamy z niewielką ilością
mąki,
cukru i ciepłego
mleka, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do rozczynu pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ponownie należy odstawić je do wyrośnięcia, tym razem na dłuższy czas. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy
marmoladę i zawijamy w rogalik. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.