ßßß Cookit - przepis na SAJGONKI ORZECHOWO-ŻURAWINOWE W SOSIE KARMELOWYM

SAJGONKI ORZECHOWO-ŻURAWINOWE W SOSIE KARMELOWYM

nazwa

Wykonanie

1 kwietnia 2015
Bardzo pyszne ciasteczka: chrupiące, nadziane okrutnie dobrym farszem z moich ukochanych orzechów, zanurzone w karmelowym sosie. Wzdycham do moich zdjęć i pustego talerzyka :-)
"Sajgonki" przygotowuje się błyskawicznie, zwłaszcza gdy korzystamy z gotowego ciasta francuskiego.
Przepis znalazłam na stronie Lidla. Znajdziecie tam również przepis na sos czekoladowy z chilli (klik).
Właściwie, to niewiele wniosłam tutaj nowego, więc pozwolę sobie zacytować autora.
SAJGONKI ORZECHOWO-ŻURAWINOWE W SOSIE KARMELOWYM
Składniki (6 ciastek):
farsz
200 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
2 łyżki cukru brązowego
2 żółtka
ponadto
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 białka
1/2 litra oleju słonecznikowego lub rzepakowego
kilka listków mięty do dekoracji
sos karmelowy
Orzechy włoskie i żurawinę siekamy. Bakalie przenosimy do miseczki, dodajemy do nich 2 łyżki cukru trzcinowego oraz 2 żółtka. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto francuskie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Kroimy je na prostokątne paski. Na każdy pasek nakładamy łyżkę farszu, następnie zawijamy sajgonki (jak krokiety).
Końce zawiniętych sajgonek smarujemy białkiem i dokładnie sklejamy ciasto, tak aby farsz nie miał możliwości wypłynąć. Sajgonki wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
W garnku o średnicy 15 cm rozgrzewamy olej (jeżeli garnek będzie miał większą średnicę, będziemy potrzebowali więcej oleju, tak aby sajgonki były całkowicie w nim zanurzone). Smażymy sajgonki na złoty kolor.
Wysmażone ciastka wyjmujemy na papierowy ręcznik. Odsączamy je z tłuszczu, układamy na talerzu i podajemy z sosem karmelowym. Dekorujemy orzechami włoskimi, żurawiną i kilkoma listkami mięty.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/04/sajgonki-orzechowo-zurawinowe-w-sosie.html