Wykonanie

Bardzo pyszna, puszysta, kolorowa babka, która wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatna, idealnie słodka. Kawałek tego ciasta oblanego
czekoladą poprawi nastrój największemu smutasowi.Składniki:6
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegokilka kropli
aromatu rumowego Delecta1/2 szklanki mielonych
orzechów włoskich2 łyżki
makukilka kropli
aromatu cytrynowego Delecta1 łyżka
kakao4 łyżki
majonezupolewa czekoladowa70 g
czekolady mlecznej1/4 szklanki
śmietany kremówkiponadtomielone
orzechy do dekoracjiPieczemy babkę.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo
cukier, cały czas miksując masę, a gdy powstanie jednorodny puch, wlewamy
żółtka. Ponownie ubijamy pianę. Odstawiamy mikser, przesiewamy przez sito obie
mąki, wsypujemy
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia. Mieszamy masę drewnianą łyżką szybko, ale delikatnie. Dokładamy
majonez i łączymy wszystkie składniki. 4 łyżki ciasta przelewamy do miski i dodajemy do niego
kakao. Mieszamy. Do kolejnych 4 łyżek ciasta dodajemy zmielone
orzechy, do następnych
mak i kilka kropli
aromatu cytrynowego. Łączymy składniki. Do pozostałego, jasnego ciasta wlewamy
aromat rumowy.Formę na babkę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką pszenną. Odstawiamy ją na kilka minut do lodówki (dzięki temu zabiegowi babka po upieczeniu bez problemu wyjdzie z formy).Wylewamy naprzemiennie ciasto jasne i ciasta kolorowe (po kolei: ciasto
rumowe, ciasto
czekoladowe, ciasto
rumowe, ciasto
orzechowe, ciasto
rumowe, ciasto z
makiem, pozostałe ciasto
rumowe). Pieczemy babkę około 45 minut przy 180*C. Wykonujemy test suchej wykałaczki i dopiero, gdy wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy skręcamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.Przygotowujemy
polewę czekoladową.
Śmietanę przelewamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy ją na niewielkim ogniu (nie może się jednak zagotować).
Czekoladę siekamy. Zalewamy ją
śmietaną i delikatnie mieszamy, do czasu, aż całkowicie się rozpuści.Gotową babkę pokrywamy polewą i dekorujemy pokruszonymi
orzechami włoskimi.


Przepis dodaję do konkursu organizowanego przez Beata Kolterman - Kolterman Media Communications: