Wykonanie
Dlaczego tak lubię babki bo nie ma z nimi dużo zachodu, a są wspaniałe i idealne do popołudniowej
kawy kiedy pogada nie zachęca, a ty masz akurat wolne i w poprzedni dzień gdy byłaś w pracy było pięknie i
słonecznie...Tak więc powstała babka pyszna z dodatkiem
majonezu dzięki któremu jest delikatna i w dodatku z dodatkiem
kakao bo poprawia nastrój, a co!
Składniki:1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
kakao4
jajka3/4 szklanki
cukruolejek cytrynowy4 łyżki
majonezuopakowanie
cukru waniliowego lub łyżka domowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOpis wykonania:
Białka ubijamy na sztywną piane pod koniec dodajemy stopniowo
cukier cały czas miksując do uzyskania lśniącej masy. Następnie dodajemy
żółtka i
cukier waniliowy.
Mąki mieszamy z proszkiem i
kakao, przesiewamy. Dodajemy stopniowo do ubitych
białek delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy olejek i
majonez dokładnie łączymy z masą.Wylewamy ciasto do wysmarowanej i oprószonej
mąką formy. Pieczemy w 170 C około 45 minut.Studzimy babkę i dopiero wyciągamy z formy, dowolnie dekorujemy.