Wykonanie

Po moich eksperymentach z
precelkami i bajglami przyszedł czas na bardzo pyszną ich modyfikację. To coś dla wielbicieli
parówek (oczywiście tych dobrej jakości). Takie smakołyki można podać na śniadanie lub podwieczorek. Ja serwowałam je z
ogórkami konserwowymi,
ketchupem i piekielnie ostrą
musztardą.Składniki (10 precli):ciasto30 g
drożdży3/4 szklanki
mleka1 łyżka
cukru2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1
jajko50 g rozpuszczonego
masłaponadto10
parówek1
żółtko4 łyżki
mlekaziarna (
czarnuszka, nasiona dyni,
słonecznik)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Dodajemy
cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować
drożdże.W dużej misce mieszamy
mąkę,
sól, rozmącone
jajko i aktywny rozczyn. Zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Pod sam koniec wlewamy rozpuszczone
masło i jeszcze raz całość zagniatamy.Ciasto przenosimy do oprószonej
mąką miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte przenosimy na oprószoną
mąką stolnicę i zagniatamy.Dzielimy je na 10 równych części. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulkę, a następnie dość długi wałeczek. Każdą
parówkę owijamy
ciastem. Następnie
precelki smarujemy zmieszanym
żółtkiem z
mlekiem i oprószamy je ziarnami.
Bułki pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C.


