Wykonanie
Galaretka bez dodatku
żelatyny. Moja ulubiona, bo taką od dawien dawna robi moja mama. Można do niej dodać właściwie wszystko. Ja jednak jestem minimalistką, więc mi najprostsze dodatki w zupełności wystarczą.Składniki (10
galaretek):rosół1
golonko wieprzowe2 nóżki wieprzowe2 średnie
marchewki1 opalona
cebulakawałek
selera1
korzeń pietruszki2
liście laurowe7 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
Vegetysól do smaku
pieprz do smaku
woda (tyle by przykryła wyżej wymienione składniki)ponadto
natka pietruszki1 puszka
groszku konserwowego
Mięso i nóżki oczyszczamy i myjemy dokładnie. Wkładamy czyste kawałki do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą, tak aby
mięso było nią przykryte. Dorzucamy
listki laurowe oraz
ziele angielskie.Całość gotujemy na niewielkim ogniu minimum 2 godziny (
mięso musi odchodzić od kości). Nie uzupełniamy
wody, która odparowała, gdyż zbyt mocno rozcieńczymy rosół i
galaretki się nie zetną. Gdy zaczną się zbierać szumowiny zbieramy je. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Cebulę opalamy w łupinkach nad palnikiem. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do garnka z
mięsem, zmniejszamy ogień i gotujemy
bulion do czasu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy
sól do smaku. Następnie przecedzamy
bulion na drobnym sicie- musi być klarowny i jednolity.Z rosołu wyławiamy
mięsko i kroimy je w drobniusieńką kostkę. Wyjmujemy również
marchewki, które kroimy w plasterki.Na dnie filiżanek lub plastikowych kubeczków układamy
natkę pietruszki. Na niej kładziemy
marchewkę, kilka
groszków i
mięsko. Całość zalewamy zimnym
bulionem. Odkładamy
galaretki w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na całą noc. Podajemy je z
octem.


