Wykonanie
28 października 2014
Jedna ze smaczniejszych dyń jakie kiedykolwiek
jadłam.Wyjątkowa, smakuje bowiem jak
kasztany jadalne. Zaletą jest również to, iż można ją zjeść w całości, ze skórką, która mięknie po obróbce termicznej.NADZIEWANE
DYNIE HOKKAIDOSkładniki (6 porcji):6 niewielkich dyń hokkaido500 g karczku400 g
ryżu500 g
pieczarek2
cebule4 ząbki
czosnku1
papryka czerwona1
papryka żółta1
serek kremowy Arla Apetina INDIA1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku
Dynie myjemy. Odcinamy wierzchołki i wydrążamy środki z pestkami.
Mięso płuczemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (tarcza o grubych oczkach).
Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, a czysty miąższ kroimy w kostkę.Obraną
cebulę,
pieczarki i ząbki
czosnku siekamy drobno.Na patelni rozgrzewamy
olej. Smażymy na nim połowę
cebuli,
papryki i
mięso. Karczek doprawiamy
papryką słodką w proszku,
solą i
pieprzem.Na drugiej patelni również rozgrzewamy
olej. Dodajemy pozostałą
cebulę,
czosnek i
pieczarki. Całość podgrzewamy do czasu, aż
woda z
pieczarek całkowicie odparuje.
Ryż płuczemy. Gotujemy go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Całkowicie miękki odcedzamy. Do jeszcze ciepłego dodajemy
serek kremowy (pod wpływem ciepła roztopi się i będzie sklejał wszystkie składniki),
mięso i
pieczarki.
Dynie napełniamy farszem, aż po same brzegi, przykrywamy wierzchnimi "czapeczkami" i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut. Kontrolujemy je, by zbyt mocno nie przypiekły się z wierzchu (można je wtedy owinąć folią aluminiową). Po upływie wyznaczonego czasu sprawdzamy widelcem, czy
dynia jest miękka. Danie smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.