ßßß Cookit - przepis na NADZIEWANE DYNIE HOKKAIDO

NADZIEWANE DYNIE HOKKAIDO

nazwa

Wykonanie

28 października 2014
Jedna ze smaczniejszych dyń jakie kiedykolwiek jadłam.Wyjątkowa, smakuje bowiem jak kasztany jadalne. Zaletą jest również to, iż można ją zjeść w całości, ze skórką, która mięknie po obróbce termicznej.
NADZIEWANE DYNIE HOKKAIDO
Składniki (6 porcji):
6 niewielkich dyń hokkaido
500 g karczku
400 g ryżu
500 g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 serek kremowy Arla Apetina INDIA
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
Dynie myjemy. Odcinamy wierzchołki i wydrążamy środki z pestkami.
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (tarcza o grubych oczkach).
Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, a czysty miąższ kroimy w kostkę.
Obraną cebulę, pieczarki i ząbki czosnku siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim połowę cebuli, papryki i mięso. Karczek doprawiamy papryką słodką w proszku, solą i pieprzem.
Na drugiej patelni również rozgrzewamy olej. Dodajemy pozostałą cebulę, czosnek i pieczarki. Całość podgrzewamy do czasu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.
Ryż płuczemy. Gotujemy go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Całkowicie miękki odcedzamy. Do jeszcze ciepłego dodajemy serek kremowy (pod wpływem ciepła roztopi się i będzie sklejał wszystkie składniki), mięso i pieczarki.
Dynie napełniamy farszem, aż po same brzegi, przykrywamy wierzchnimi "czapeczkami" i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut. Kontrolujemy je, by zbyt mocno nie przypiekły się z wierzchu (można je wtedy owinąć folią aluminiową). Po upływie wyznaczonego czasu sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka. Danie smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/10/nadziewane-dynie-hokkaido.html