Wykonanie
31 sierpnia 2014
Bardzo puszyste, smaczne i pożywne placuszki ze świeżymi
owocami. Idealne na syte śniadanie lub obiad na słodko.PLACUSZKI
BRZOSKWINIOWO-
BORÓWKOWESkładniki (12 - 15 placuszków):1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru1
jajko200 ml gęstego
jogurtu naturalnego4 łyżki
mleka2 łyżki
oleju1 kopiata łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
borówek amerykańskich1 duża
brzoskwiniaponadto200 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrukilka
borówek amerykańskich do przybrania
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia do dużej miski. Do osobnego naczynia wbijamy
jajko i wsypujemy
cukier. Całość ubijamy mikserem do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Do piany dodajemy
jogurt,
mleko i
olej. Łączymy składniki i przelewamy je do miski z
mąką. Mieszamy.
Borówki myjemy i osuszamy.
Brzoskwinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Owoce wsypujemy do masy naleśnikowej (część zostawiamy do dekoracji). Delikatnie wszystkie składniki łączymy ze sobą.Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, z obu stron na złoto (na minimalnym ogniu).
Serek mascarpone ucieramy z
cukrem pudrem. Masą dekorujemy placuszki. Posypujemy je
owocami.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.