Wykonanie

Kocham lato za to, że większość składników obiadu można znaleźć w ogródku. Szkoda tylko, że wszystko tak szybko dojrzewa, rośnie i przekwita. Jeszcze niedawno sadziłam
kolendrę, cieszyłam się jej młodziutkimi listkami i
cytrynowym zapachem, a już zaczęła wyrastać. Postanowiłam ją przerobić na pastę, którą szczelnie zamknęłam w słoiczku. Stanowić będzie bardzo aromatyczny dodatek do
chleba,
makaronu,
sałaty,
sera i innych dań (np.
rybnych).Składniki (słoiczek o pojemności 150 ml):2 szklanki posiekanej
kolendry1
papryczka chilli2 ząbki
czosnku1 łyżka
octu ryżowego1 łyżka
octu winnego5 łyżek
oliwy z oliwekW kielichu blendera umieszczamy obrane ząbki
czosnku i pokrojoną
papryczkę chilli bez pestek. Rozcieramy warzywa na gładką masę.
Kolendrę myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku kuchennym. Odcinamy grubsze łodyżki. Następnie
zioło siekamy i dokładamy do kielicha blendera. Wlewamy
ocet i
oliwę. Całość rozcieramy na gładką pastę. Gotowe pesto przekładamy do wyparzonego słoiczka. Jeśli chcemy przechowywać je dłużej (7-14 dni) wylewamy na sam wierzch
olej (tyle, by pokrył cieniutką warstwą pastę). Słoiczek zakręcamy szczelnie i odstawiamy do lodówki.


